Március 31. és április 5. között rendezik meg a Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált Budapesten. Az esemény keretében április 2-án egy alkalommal látható lesz a The White Crow – Rudolf Nurejev élete című film is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a verseny díjkiosztó gálaestjét április 5-én a Vígszínházban tartják.

MTI

Az eseményt a művész születésének 80. és halálának 25. évfordulója alkalmából rendezi meg az Eurotánc Alapítvány a Magyar Táncművészeti Egyetem együttműködésével. Bokor Roland, a balettverseny alapító igazgatója a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 25 éve, 1994-ben tartották az első versenyt, az idén 7. alkalommal valósul meg a nagyszabású rendezvény.

Az idei eseményre 15 országból 50 versenyző érkezik, Magyarországot 10 fiatal művész képviseli. A verseny március 30-án, szombaton a sorszámhúzással és a megnyitóval indul, elődöntőit március 31-én és április 1-jén a Magyar Táncművészeti Egyetemen tartják este 18 órakor. Április 2-án este 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják meg a Ralph Fiennes rendezte The White Crow – Rudolf Nurejev élete című film bemutatóját, amelyet egyetlen alkalommal láthat a magyar közönség. A film főszereplője, Oleg Ivenko az április 5-i díjkiosztó gálaest egyik fellépője lesz. A film vetítése után beszélgetést tartanak Oleg Ivenkóval.

Bokor Roland felidézte, hogy Nurejev életének utolsó táncos szerepét Budapesten táncolta, a Cristoforo című balettben az Angyal figuráját formálta meg. Ezt követően csak karmesterként volt előadása. A film szövegkönyvét Julie Kavanagh írta, aki maga is táncosnő volt, a film alapját a Nurejev életéről szóló, magyarul is megjelent könyve adta.

A verseny középdöntőjét április 3-án tartják, szintén a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Az április 4-i döntőnek a Nemzeti Táncszínház ad otthont. A belépés a döntőre ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A nemzetközi zsűri elnöke Vladimir Malakhov táncművész, koreográfus lesz, tagjai között van Maina Gielgud, Mehmet Balkan, Renato Zanella, Evelyn Teri, Magyari Anita és Szakály György.

A balettverseny díjkiosztó gálaestjét április 5-én a Vígszínházban rendezik meg. Az esten közreműködnek a verseny győztesei és meghívott sztárvendégek is. A fellépők között van Vladimir Malakhov, Anna Cigankova, Constantine Allen, Amanda Gomes, Oleg Ivenko, Sarah Lamb, Simon István, Maria Jakovleva, Jakob Feyferlik, Oleszja Sajtanova, Sztanyiszlav  Olsanszkij és Dmitrij Antyipov. Minden esemény nyilvános.

Képforrás: The Wonderful World of Dance