Tematikus sajtótörténeti kiállítás nyílik az Újságmúzeum gyűjteményéből március 15-én Pécelen, a Ráday-kastély területén található Márványistállóban.

MTI

Sal Endre szervező az MTI érdeklődésére elmondta: a kiállítás látogatói a csaknem kétszáz, nagy történelmi eseményről tudósító ritka újság, különkiadás, rendkívüli kiadás mellett sajtótörténeti tárgyi emlékeket is megtekinthetnek.

Ismertetése szerint a kiállítás anyaga sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket. A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag.

Sal Endre szerint a leglátványosabbak a nagyjaink haláláról, temetéséről beszámoló korabeli címlapok, ezeknek külön figyelmet szentelt a kiállításon. A látogatók megtekinthetik például az Erzsébet királyné elleni gyilkos merénylettel foglalkozó, valamint a Kossuth Lajos és Deák Ferenc halálhíréről beszámoló lapszámokat.

Emellett a kollekcióban szerepel a Pesti Hírlapnak az a száma is, amelyben először jelent meg a Nemzeti dal és a Tizenkét pont – emelte ki a szervező.

A kiállításon látható relikviák között megtalálhatóak Az Est című, 1910-ben alakult bulvárlap kávéscsészéi, sószórói, külön vitrinben szerepelnek a századelős kávéházak nevével ellátott csészék, kiöntők is.

Sal Endre elmondta, hogy tíz éve járja az aukciókat, bolhapiacokat, és az interneten is vásárol régi újságokat, ezekből állt össze az általa alapított Újságmúzeum gyűjteménye. Emellett egy népszerű, több mint 45 ezer követőt számláló Facebook-oldalon tárja az olvasók elé a korabeli sajtóban megjelenő történeteket.

A péceli tárlat április 14-ig pénteken, szombaton és vasárnap látogatható ingyenes tárlatvezetés keretében, amelyre az Újságmúzeum Facebook-oldalán jelentkezhetnek az érdeklődők.