Megérkezett a legendás Grease (Pomádé) film előzménysorozatának első teasere. A Paramount+ a Rise of the Pink Ladies című sorozat április 6-ai premierdátumát is bejelentette. A széria 1954-ben, négy évvel az eredeti film előtt játszódik, és azt mutatja be, hogy a csoport eredeti tagjai miként váltak a Rydell Gimnázium csúcsragadozóivá.

MM – 061.hu

Minden idők legnépszerűbb musical-filmje

Negyvenöt évvel ezelőtt mutatták be minden idők legnépszerűbb musical-filmjét, a Grease-t. Nincs olyan ember a földön, aki az elmúlt évtizedekben ne látta volna, és ne szurkolt volna Sandy és Danny szerelmének. Az 1978-ban készült filmtől még az alkotók sem vártak sokat, mégis minden idők legsikeresebb musicalje lett, amit a mai napig kultstátusz övez. A Grease-t öt Golden Globe-, és Tony-díjra jelölték, a People’s Choice Award-on pedig elnyerte a legjobb musicalnek járó trófeát, ráadásul utat tört az „újkori” musical filmeknek, melyek már kicsit sem hasonlítottak a hollywoodi hőskor – egyébként csodálatos – szteppelős mozijaihoz, de legalább olyan sikeresek lettek. 

A Grease alapötlete 1970-ben, egy színházi bemutató utáni partin született, ahol az ötvenes évekből való régi hanglemezeket játszottak, felelevenítették az általuk is megélt korszak hangulatát. Ekkor javasolta Jim Jacobs, hogy próbáljanak meg egy zenés színdarabot összehozni, mely az ötvenes évek végén, a greaser korszakban játszódik. Még aznap éjjel, néhány sör után össze is állt az alaptéma.

1977. június 23-án kezdték el forgatni a musicalt, amelyhez nem készült részletes forgatókönyv, ezért sokszor a színészek spontán párbeszédei hallhatók a filmben. Az 53 napig tartó munkát a résztvevők egy vidám ünnephez hasonlították, mely közben újraélték a rock and roll korszakot és saját gimnáziumi éveiket. A mára kultikussá vált film, amely sztárrá tette John Travoltát és Olivia Newton Johnt, viszonylag alacsony költségvetésű, eredetileg egynyári sikernek szánt moziból lett minden idők legsikeresebb filmmusicalje.

A Grease 2 csúfos bukás lett

1982-ben mutatták be a Grease 2-t, ami szereplőgárdájában teljesen lecserélődött, és a sztori sem hozott semmi újat, így oltári nagy bukás lett belőle, igaz, Michelle Pfeiffer karrierjét így is beindította. A színésznő egyébként így nyilatkozott a filmről:

“Teljes szívemből utáltam azt a filmet, és nem tudtam elhinni, milyen rossz volt. Akkoriban fiatal voltam, és nem tudtam jobbat.”

Szerencsére Pfeiffer utána egy sokkal nagyobb lehetőséget kapott, következő filmje Brian De Palma klasszikusa, a Sebhelyesarcú volt.

Utóélet

2010. július 7-én mutatták be az amerikai mozik a Grease egyedülállóan felújított változatát, melynek címe Grease Sing-A-Long volt. A filmet kockánként felújították, a színeket kissé felerősítették. A film vidám hangulatának megfelelően kialakított harsány színű képeket a daloknál mutatós karaoke-feliratokkal is kiegészítették. Bemutatója a Hollywood Bowl arénában volt, 18 000 néző előtt.

A film 40. évfordulója alkalmából, 2018-ban újra elővették a negatívokat, és a képi anyagot felújították, a színeket helyreállították. A rajongók elérték, amire 20 éve vártak, ugyanis a zenei anyagot a 20. évfordulóra jelentősen megváltoztatták, azonban 2018-ban újrakeverték és visszaállították az eredeti állapotába. Többek között a kritizált, később hozzáadott vokált eltávolították a Hopelessly Devoted to You dalból, a bál jeleneteihez később hozzáadott, felesleges hangeffekteket, zajokat eltüntették, a zenéket kiegyenlítették, valamint egyes, korábban lekevert megszólalások, éneklések (Jan, Putzie, Marty, Sonny és Doody a You’re the One That I Want alatt) újra hallhatók. A film ismét visszakerült a mozivászonra Amerikában.

Pink Ladies

A Jim Jacobs és Warren Casey 1971-es színpadi musicaljéből adaptált, Randal Kleiser által rendezett film főszereplői John Travolta és a tavaly augusztusban elhunyt Olivia Newton-John voltak, de a sikerhez az emlékezetes mellékszereplők is hozzájárultak, különösen a Pink Ladies lánybanda, amelyet Stockard Channing karaktere, Rizzo vezetett. Ebbe kapaszkodik az előzménysorozat is.

Az Annabel Oakes által készített Rise of the Pink Ladies 1954-ben, négy évvel az eredeti film előtt játszódik, és azt mutatja be, hogy a csoport eredeti tagjai miként váltak a Rydell Gimnázium csúcsragadozóivá. Marisa Davila, Cheyenne Isabel Wells, Ari Notartomaso és Tricia Fukuhara alakítják a Pink Ladies négy alapító tagját, McGee igazgatóhelyettest, akit az eredeti filmben Eve Arden játszott, most Jackie Hoffman formálja meg.

Annabel Oakes készítő korábban azt mondta az EW-nek, hogy szkeptikus volt a Grease előzménysorozatának elkészítésével kapcsolatban. „Azt gondoltam, senkinek sem kell új Grease. Az eredeti Grease teljesen tökéletes” – mondta. Aztán egy pillanatra elgondolkodott, és kérdéseket kezdett feltenni magának: az rendben van, hogy Sandy és Danny vannak a fókuszban, de mi van a Pink Ladies-szel? Ők valóban léteztek? “Elkezdtem kutatni, és kiderült, hogy a Grease eredeti alkotójának, Jim Jacobsnak a gimnáziumában valóban létezett a Pink Ladies lánybanda.”

A Rise of the Pink Ladies mellett jön egy másik előzményfilm is, amely Summer Lovin címmel Danny és Sandy közös nyarát mutatja be az eredeti film eseményei előtt. A Brett Haley által rendezett filmnek még nincs premierdátuma.