Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1.4K
 •  
  1.4K
  Shares

I Dance Hungary néven angol nyelvű honlap indult a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében, hogy a magyarul nem beszélő közösségek szorosabban tudjanak kapcsolódni a magyar kultúrához. A hiánypótló online felületen elérhető angol nyelvű tánckurzus sorozat, valamint énekoktató és háttérismereti kisfilmek segítségével a világon bárki elsajátíthatja a magyar néptáncokat.

MM-061.hu

“Gyerekkorom óta rácsodálkozom, milyen ereje van a néptáncunknak, népzenénknek olyan közegekben is, ahol nem beszélik a nyelvünket. Mégis megértik a magyar lelket a táncok és elsősorban az által a csoda által, amit a táncházmozgalom hozott létre a hetvenes évektől. A most indult angol nyelvű online platform segítségével a külföldön élő magyar gyökerű vagy csak érdeklődő emberek egyaránt eszközt kapnak a kezükbe, hogy kedvet kapjanak a kultúránkhoz” – mondta Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs, a Hungarian FolkEmbassy vezetője, az idancehungary.hu ötletgazdája és művészeti vezetője a Fonó Budai Zeneházban megrendezett sajtótájékoztatón.

Rosonczy-Kovács Mihályt arról kérdeztük, hogy a táncházmozgalom magyarul nem beszélő közösségének szánt honlap mennyiben lehet eszköz arra, hogy a hazai fiatal generációt is közelebb hozza, nyitottabbá tegye népzenénk, néptáncunk megismerésére. Mint mondta, elsődlegesen nem ők a célcsoport, de természetesen nekik is hasznos lehet a honlap. “A magyarországi amatőr táncházmozgalomnak ma már megvannak a saját intézményei, itt van a Hagyományok Háza és a Csoóri Sándor program is, amely tavaly ötmilliárd forintos éves költségvetéssel indult azzal a céllal, hogy megerősítse a magyarországi táncházmozgalmat. Szerencsére az utóbbi években a magyarországi táncházmozgalomra és a fiatalokra – legalábbis döntéshozói szinten – már komoly figyelmet szentelnek – tette hozzá az I Dance Hungary ötletgazdája. “Hálisten a magyar táncházmozgalom folyamatosan bővül, ma már többszázezresre tehető, de még mindig sokan vannak, akik nem találkoznak vele, nem ismerik, vagy távolságtartással fogadják a néptáncot. Ez nem feltétlenül baj, nem kell mindenkinek néptáncolni, az azonban már baj, ha nem ismerjük a saját kultúránkat. Sok honfitársunk úgy hal meg, hogy nem énekelt a saját anyanyelvén a szerelemről, szerintem ez tragikus. Ezzel foglalkozni kell – húzta alá Rosonczy-Kovács Mihály.

A projektet megvalósító, 2011 óta működő Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezetője, Karlócai Orsolya kiemelte: céljuk hidat képezni a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarsága között, illetve Magyarország képének formálása a világban. Hozzátette: a honlapon olvashatók a Hungary Today angol nyelvű online lap kulturális tematikájú cikkei is.

A Magyarország Barátai Alapítvány 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy értékközpontúan, de pártatlanul informálja Magyarország barátainak közösségét és a nyilvánosságot az országgal és a világban kapcsolatos eseményekről, eredményekről. Emellett világszerte figyelemmel kíséri és dokumentálja a magyarok társadalmi, kulturális, tudományos és gazdasági sikereit, erősíti a kapcsolatot az óhaza és a diaszpóra magyarjai között. Elnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

Mint elhangzott, a 21. századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartó erejét adja, általa olyanok is elkezdenek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincs Magyarországhoz. Az I Dance Hungary program legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus-videósorozat, amelynek segítségével bárki elkezdheti elsajátítani a magyar néptáncokat kiváló magyar táncosok tolmácsolásában, ismert népzenészek kísérete mellett.

A felvételeket három kamerával rögzítették, külön a felsőtest, a lábak és a teljes test mozgására koncentrálva. Az énekes részben Kubinyi Júlia előadásában hallhatóak a népdalok, angol fordításban és karaoke lehetőséggel is. A kurzusokat énekoktató és háttérismereti kisfilmek egészítik ki a tanult táncok tájegységeiről. Az I Dance Hungary táncszakmai és társ művészeti vezetője Kovács Norbert “Cimbi”, a táncokat Szabó Szilárd “Sziszi” és Szabó Rubinka tanította be.

Kovács Norbert “Cimbi” hangsúlyozta: az idegen kultúrából érkezők számára is használható tartalmakkal akarják feltölteni a honlapot, hogy kedvet csináljanak a táncház jelentette közösségi élményhez. “Nem az a célunk, hogy mindenkit aranysarkantyús színvonalon tanítsunk meg táncolni, hanem hogy kedvet csináljunk hozzá. Ha már megtanult néhány motívumot, akkor ezeket játékosan egymáshoz tudja kapcsolni, tud improvizálni, s így egy táncházas élmény is kialakulhat, ha egyszer Magyarországra látogat” – tette hozzá az Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A sajtótájékoztatón részt vett az uruguayi Alejandra Brum is, aki elmondta, dédszülei mintegy száz évvel ezelőtt vándoroltak ki Magyarországról Dél-Amerikába, szülei már egyáltalán nem beszéltek magyarul, ő sem, nyolcévesen vitte el édesanyja néptáncolni a montevideói magyar közösségbe. “A diaszpóra összetartásában óriási szerepet játszik a néptánc, mert bár nem mindenki beszél magyarul, a kultúrához így kötődve mindenki büszke a magyarságára. Beleszerettem a magyar kultúrába, megtanultam magyarul, aztán 18 évesen egy ösztöndíjjal Magyarországra kerültem. Fontos, hogy a felmenőinktől kapott tánctudást továbbadjuk a következő generációnak” – fogalmazott Alejandra Brum, aki öt éve él Magyarországon. Az a szép a magyar néptáncban, mint mondta, hogy általa sok minden mást is tudunk tanulni, a nyelvet, a zenét, a kultúrát, a történelmet és az irodalmat is, hiszen nemcsak a nyelvben, hanem a táncban is megőrizzük a magyar kultúrát. “A magyar néptánc egyedi, máshol nincs ilyen a világban” – hangsúlyozta Alejandra Brum.

Az I Dance Hungary honlapindító táncháza szombaton, azaz ma 20 órakor kezdődik a Fonó Budai Zeneházban, amely a program partnere.

Fotók: Fonó Budai Zeneház


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1.4K
 •  
  1.4K
  Shares