Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve Semmelweis-hetet rendez a Budapesti Operettszínház; online “színpadán” a művészek mellett a Semmelweis Egyetem professzorai is megjelennek.

061.hu

Semmelweis Ignác tanítása a kézmosás fontosságáról világszerte újra aktualitást nyert a járványhelyzetben. Az utóbbi hetekben médiaszereplők foglalkoztak a magyar orvossal, és Semmelweis neve a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-szócikk lett.

A koronavírus elleni harc főszereplői ritkán láthatóak a színpadon. Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve a Budapesti Operettszínház tematikus hetet szentel annak a magyar orvosnak, aki korát megelőzve majdnem 200 éve felfedezte a fertőzés leküzdésének titkát. Közreműködnek a Semmelweis Egyetem olyan vezető tisztségviselői, mint Dr. Rosivall László akadémiai doktor, Széchenyi- és Khwarizmi-díjas professor emeritus, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Kellermayer Miklós ifj., a Semmelweis Egyetem professzora, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

A szakmai tartalmakat Raymond J. Lustig – Matthew Doherty Semmelweis című zenés színházi alkotásából vett részletek színesítik, melyeket a Budapesti Operettszínház művészei adnak elő. Frankó Tünde a Vásártér című dalt énekli, amely az anyákról és gyermekeikről szól, Lévai Enikő pedig egy várandós nő dalát. A Semmelweis címszerepét alakító Szabó P. Szilveszter tolmácsolásában három nagyszerű tételt is hallhatnak, ezek a Kép a többi közt, a Régészet, valamint a Heuréka. A feleség dalát, Ő énrajtam bizonyít címmel, Nádasi Veronika énekli.

Az „oratórikus operát” 2018-ban, a Semmelweis-év keretében mutatta be a Budapesti Operettszínház. A mű amerikai zeneszerzőjét nem véletlenül ihlette meg Semmelweis Ignác élete. Raymond J. Lustig a neves New York-i The Juilliard Schoolon szerzett zeneszerzői végzettséget és doktori titulust. Ezt megelőzően a molekuláris biológia területén kutatott, felesége pedig orvosként dolgozik. Nem meglepő tehát, hogy zeneszerzőként is inspirálják a természettudományi témák, és Semmelweis különös története is azonnal felkeltette érdeklődését és alkotásra inspirálta.hi


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •