A Queen életművét bemutató kiállítás nyílt november elején Budapesten. Emlékek, személyes relikviák és zenetörténti ritkaságok láthatók az összeállításon, mely a Magyar Queen Rajongók Klubja Kulturális Egyesület és a Rockmúzeum, a Magyar Rockhírességek Csarnoka rendezésében jött létre. Egy Queen rajongó számára kötelező program, de az is biztos, hogy az ott látható memorandumok mellé, azonnal felbukkannak a saját fejünkben őrzött emlékek is. Dalok, sztorik, képek és hangok. Álljon itt közülük néhány azoknak, akik már látták a kiállítást és azoknak, akik még december végéig felkeresik a Rockmúzeumban, a Magyar Rockhírességek Csarnokában.

L.T.  – 061.hu

1.
Another One Bites The Dust
Ez a John Deacon komponálta felvétel tulajdonképpen soha nem lett volna sláger, sőt talán még lemezre sem kerül, ha nincs Michael Jackson. Talán kevesen tudják, de Jacko nagy Queen rajongó volt. Egyszer egy Los Angelesi koncert után elment a zenekar próbájára, ahol meghallotta  ezt a számot és azonnal azt javasolta, ezt jelentessék meg kislemezen. A zenekar erősen tiltakozott, de amikor Jacko elment, mégis úgy döntöttek, tesznek egy próbát. Később ez lett a Queen egyik legnagyobb sikere, több mint hétmillió példány fogyott belőle. Jacko és a Queen egyébként közös dalok rögzítésébe is belefogott, de sosem fejezték be a munkát. Arról, hogy ennek mi az oka, mindkét oldalról különféle magyarázat érkezett. Jacko azt mondta, akkor hagyta ott a felvételt, amikor meglátta, hogy Mercury kokaint fogyasztott, Freddie pedig azt állítja, akkor hagyta el a stúdiót, amikor Michael Jackson egy perui patással, egy lámával együtt jelent meg a felvételen. Az igazságot már sosem tudjuk meg.

2-
Radio Ga Ga
Ez a dal valójában egy hullámvölgyből visszatérve lett a Queen egyik legnagyobb slágere. 1984-es megjelenésekor sokan kritizálták, hogy pont egy olyan világot, a videoklippek világát karikírozza, amely a zenekarnak is sikert hozott. A kritikusok fanyalgása viszont nem érdekelte a rajongókat, a dal és a nagy költségvetéssel készült, a Fritz Lang Metropolis című filmjét idéző videó megtette hatását, a Radio Ga Ga második lett a brit slágerlistán. A szerzője Roger Taylor dobos volt, akit egyrészt egy maratoni MTV nézés után az egyre inkább előtérbe kerülő, a zenét majdnem háttérbe szorító videoklipek népszerűvé válása inspirált. A szöveg utalás a rádió fénykorára, amikor Taylor szerint a zene fontosabb volt, mint a megjelenés, erről szól a dal. A refrén egyébként Taylor kisfiának gügyögéséből származik, a rádióra mutogatva valamit hasonlót karattyolt, miközben Taylor dolgozott.

3.
Bicycle Race

Bár sokak szerint gyerekes dalról van szól, mégis ez lett a Queen egyik legbotrányosabb dala. Nem annyira a kerékpárok, sokkal inkább a rajtuk ülő 50 meztelen nő miatt. A szám 1978-ban dupla A oldalas kislemezen jelent meg a Fat Bottomed Girs című dallal együtt. A reklámozása részeként egy klipet forgattak hozzá, amelyben ötven meztelen nő részvételével bicikliversenyt rendeztek a londoni Wimbledon stadionban. A kislemez borítóján az egyik versenyzőről készült kép szerepelt, konkrétan egy meztelen női fenék a bicikli ülésén, hátulról fotózva. A kép Amerikában akkora ellenérzést váltott ki, hogy muszáj volt a későbbi kiadásokon fehérneműt retusálni a rá. A szövege  egyébként több kulturális és történelmi utalást tartalmaz, például a Csillagok háborúja és Cápa filmekre, Supermanre, a vietnami háborúra és a Watergate-botrányra. 2011-ben egy rajongó megkérdezte Mayt a weboldalán, hogy Mercury valóban nem szerette a Star Warst? May azt mondta, hogy Mercury nem egyes szám első személyben énekelt a dalban, és hogy kifejezettem szerette a filmet, ellenben nem szeretett kerékpározni. A dalban persze a kerékpározás a szexre utal, mi másra….

4.
We Will Rock You

Ahogy a Bicycle Race című dalban előkerült a Csillagok háborúja, úgy előkerültek annak szereplői a Queen koncerteken is. Freddie Mercury szerette a szuperhősöket, a képregényeket és a sci-fit. Többször feltűnt a Queen koncertjein Superman és Darth Vader is. Általában az elmaradhatatlan We Will Rock You című számnál szerepelt valamelyikük, az egyik óriásira nőtt testőr öltött jelmezt és a hátán hozta be Freddie-t a színpadra.

5.
Kind Of Magic

A Kind Of Magic a zenekar 1986-os budapesti koncertjének emlékét idézi itthon mindenkiben, azokban is akik ott voltak és azokban is, akik csak a filmet látták. Ahogy mondani szokták: a zenekar tagjai pár órára elhozták a szabadság levegőjét 76 ezer ember számára. Az eseményről szenzációs koncertfilm készült, amelyet 2012-ben digitálisan felújított képpel, 5.1. hangminőségű hanggal, dokumentumfilmmel kiegészítve újra kiadott a zenekar. Az eredeti film Magyarországon és a keleti blokkban mozi forgalmazásra került, világszerte VHS-kazettán adták ki. A felújított változatot az Amerikai Egyesült Államoktól Nagy-Britannián át, húsz ország mozijaiban vetítették, és világszerte forgalmazták DVD-n, Blu-Ray-en. A film 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év Legjobb zenés videója díjat. A magyar filmművészet legjobbjai által jegyzett koncertfilm világsikert aratott, nemrég a Budapesti Klasszikus Film Maratonon vetítették a digitálisan restaurált változatát. 

6.
Under Pressure

A dal basszus szólamát sokan csak a 90-es évek Ice Ice Baby-jének alapjaként ismernek, pedig nem ártana inkább közelebbi viszonyba kerülni az eredetivel. A zenekar 1981-ben, Montreuxban dolgozott  a Hot Space című albumon.  Bowie, aki a városban lakott abban az időben, tudomást szerzett róla, hogy a Queen a stúdióban dolgozik, és úgy döntött, hogy meglátogatja őket.  A közös zenélés során kezdett alakot ölteni a dal, és egy ponton Bowie állt elő azzal, hogy írjanak közös számot. A felvételek során olyan szinten működtek együtt az ötletekben, hogy mai napig nincs tisztázva teljes bizonyossággal, ki mit tett hozzá. A híres-hírhedt basszus szólamról még ma is vannak viták.

7.
Show Must Go On

Ez a dal a Queen és Freddie Mercury utolsó felvétele volt. Pár hónappal a halála előtt vonult stúdióba, mikor már járni is alig tudott. Barátja és zenésztársa, Brian May nagyon aggódott, hogy sikerül-e megcsinálni a felvételt. Később elmondta, Freddie lehúzott egy nagy pohár vodkát és kijelentete: “csak azért is megcsinálom, drágám”, majd elsőre tökéletesen felénekelte a dalt. A hozzá tartozó klip is már afféle válogatás lett, régi videóikból.

8.
I’m Going Slightly Mad

Az I’m Going Slightly Mad még a Show Must Go On előtt született, tehát nem ez volt az utolsó Queen-dal, de ez volt utolsó videoklip, amiben Freddie Mercury szerepelt. Az énekes ekkor már nagyon beteg volt, de a közönségnek ezt még nem jelentették be. Mercury a dalszöveghez hasonlóan egy őrült klipet akart alkotni. Az arcán addigra tévedhetetlenül megjelentek a betegség feltűnő jelei, ezért az egész filmet fekete-fehérben vették fel, Mercury arcára vastag sminket kentek, és parókát vett fel. Mindazonáltal a forgatás során a stábtagok is megjegyezték, hogy nagyon rossz állapotban volt, nehezen mozgott, és zárt lábbelit sem szívesen hordott már, mert nagy fájdalmat okozott neki. A dalszöveget és a klipet Freddie Mercury nagyon viccesnek és szórakoztatónak szánta, de miután néhány hónappal később elhunyt, a kisfilm inkább groteszk és ironikus felhangot kapott. Végignézve az életművön ez a Queen talán legfurcsább, a sorba egyáltalán nem illő felvétele.

9.
Somebody To Love
A Somebody To Love-ot  is ismeri mindenki, az Everybody needs somebody to lo-o-o-ove kiállással együtt. Ez volt talán az egyetlen szám, amely hibátlanul szólalt meg a Freddie halála után, az énekes emlékére rendezett búcsúkoncerten 1992-ben. A Wembley-ben rendezett nagyszabású eseményen a kor legnagyobb sztárjai álltak színpadra Queen feldolgozásokkal a zenekar tagjainak kíséretében. Volt akinek egészen jól sikerült, de voltak váratlan de annál nagyobb beégések, de ezeket ennyi év után inkább fedje jótékony homály. A Somebody To Love a piros zakós George Michael énekével viszont fantasztikusra sikerült, nem véletlen, hogy később ezt játszotta videóklipként az MTV és George Michael később néhány koncertet is lenyomott a Queen tagjaival.

10.
Bohemian Rhapsody
A Queen legismertebb és egyik legjobb és legösszetettebb dala, amelyet sokan és sokféleképp próbáltak már meg elénekelni, kevés sikerrel. A szám 1975-ben az A Night At The Opera című albumon jelent és Freddie Mercury ötletei alapján készült. Az eredeti dal, amellyel Freddie előállat, sokkal egyszerűbb volt, de felvétel közben újabb és újabb ötletei támadtak, amelyek közül mindent bele akart tenni a dalba. Az opera betét például eredetileg csak tíz másodperces volt, a végleges egy perchez képest. A Bohemian Rhapsody már a megjelenése idején is nagyrészt pozitív kritikákat kapott, több kiadvány év végi listájára felkerült. Az idő elteltével az együttes és a rocktörténelem egyik legelismertebb alkotása lett, rendszeresen felkerül a kritikusok „minden idők legjobb dalai” listáira, és a zenehallgatók által összeállított listákra. Angliában a harmadik legnagyobb példányban elkelt kislemez. Azt, hogy a világ egyik legnagyobb slágeréről van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi felvétel. Július 1-én a Green Day londoni, Hyde Parkban tartott koncertjén a zenekar úgy kívánt megemlékezni Freddie Mercuryról – akinek aznap lett volna a születésnapja -, hogy a koncert elején, amikor még üres volt a színpad, bejátszották a Bohemian Rhapsodyt. Elindították a dalt és a közönség végig énekelte. Hátborzongató…