Egy héten át naponta két művészfilmet nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők a közelmúlt filmtermésének legjavából a III. Vertigo Filmhéten július 27. és augusztus 3. között a fővárosi Puskin moziban.

MTI

A Vertigo Média és a Budapest Film Zrt. közös szervezésében megvalósuló filmhét programjában 15 alkotás szerepel, amelyek közül kettő az országos premier előtt látható. A III. Vertigo Filmhét programján skandináv krimi, nyári romantikus vígjáték, múltba kalauzoló romantikus dráma, dokumentumfilm, Oscar-díjas alkotás és számos fesztivál-kedvenc is szerepel. A filmhét vetítései minden nap 18 órakor és 20 óra 30 perckor kezdődnek.
 
Nyitófilmként július 27-én este az idei Sundance Filmfesztiválon bemutatott ír Sing Street látható egy alkalommal, hetekkel az országos premier előtt. A zárófilm szintén premier előtti vetítés lesz: augusztus 3-án este a Micsoda spanyol éjszaka! című romantikus vígjátékot láthatja a közönség, amelynek rendezője Álex de la Iglesia. A skandináv filmek rajongóit 28-án Lars von Trier filmjeivel, A nimfomániás első és második részével várják. Másnap előbb az elmúlt év egyik legnagyobb francia artfilm-sikere, a Samba, majd az idén négy Oscar-díjra felterjesztett, és a legjobb színésznő Oscar-díját elnyerő ír dráma, A szoba lesz műsoron.

Július 30-án A Bélier család című film és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori lesz látható. Utóbbi idén több tucat elismerés mellett elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az én szerelmem című francia melodráma és a dán rendező Anders Thomas Jensen fekete komédiája, a Férfiak és csirkék július 31-én látható, utóbbi Mads Mikkelsen főszereplésével. A skandináv krimi rajongóit várják augusztus 1-jén: Jussi Adler-Olssen nemzetközi bestsellere-sorozatának, a Q-ügyosztály történeteinek első és második részét, a Nyomtalanul és a Fácángyilkosok című alkotást tűzik műsorra.

Augusztus 2-án folytatódik a legjobb skandináv filmek vetítése: a Hétköznapi titkaink Norvégia Oscar-nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, A kommuna pedig Thomas Vinterberg új filmje, amely az idei Berlinalén volt versenyben és Trine Dyrholm elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medve-díjat. A filmhét utolsó napján a hat Oscar-díjra jelölt melodráma, a Carol látható, majd a zárófilmet a premier előtt vetített Micsoda spanyol éjszaka! című romantikus komédiát láthatja a közönség. “A Vertigo Filmhét célja, hogy az európai filmeket népszerűsítse a közönség körében az amerikai tömegfilmekkel szemben” – írják a szervezők, hozzátéve: a program az európai filmkészítés legjavát kínálja, fesztiválnyertes alkotásokat és közönségsikereket tűznek műsorra.