Belváros Önkormányzata az Olimpiai parkot 2014-ben teljes körűen, igazi közösségi térként újította meg. Az olimpiai gondolat jegyében dicsőségfalat hoztak itt létre, amely az aranyérmes olimpiai bajnokoknak állít emléket. A nyári olimpikonok dicsőségfala mellett 2016-ban avatták fel a Paralimpikonok Falát, majd 2019-ben az első téli olimpiai éremmel bővítették az ötkarikás játékok emlékhelyét. A bajnokok előtti tiszteletadás kiteljesítésére Böröcz László országgyűlési képviselő, Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő és Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere együttműködésbe kezdtek, amelynek eredményeképpen kedden bejelentették, hogy 2022-ben a Magyar Siketsport Napján immár a siketlimpiai bajnokok nevét is olvashatjuk majd az Olimpia parkban.

061.hu

A Siketlimpia négyévente, az olimpiát követő évben kerül megrendezésre, nyári és téli változata is van. Jelmondata: Per ludos aequalitas, azaz Játékokkal az egyenlőségért. A megmérettetésen résztvevők csak a természetes hallásmaradványukat használhatják, nem viselhetnek hallókészüléket vagy egyéb segédeszközöket. A sportolók siketségéhez alkalmazkodva a futballbírók zászlót lengetnek síp helyett, más sportágakban a startpisztolyt fényjelek helyettesítik. A nézők is jelelve éljeneznek és tapsolnak. A legelső Siketlimpia, az 1924. évi párizsi játékok óta mindig volt magyar résztvevője a megmérettetésnek. Magyarország a siketek ötkarikás játékának történetében összesen 53 aranyérmet szerzett úszás, asztalitenisz, vízilabda, atlétika, sportlövészet és tenisz sportágakban.

Böröcz László több szempontból is közel érezte magához a Siketlimpikonok Falának ügyét. Egyrészt, az országgyűlési munkássága során közelebbi ismeretségbe került a fogyatékosságügyet elhivatottan képviselő Tapolczai Gergellyel és munkásságával, így készséggel közreműködött az általa is kiemelten fontosnak tartott tiszteletadás megvalósításában. Másrészt, egykori V. kerületi képviselőként és alpolgármesterként is már szívügye volt az aktív életmód előmozdítása – akár az ifjú sporttehetségek ösztöndíjprogramjának bevezetése vagy a V.30 Belvárosi Sportközpont megvalósítása által –, amiben a példaképállítás is a motiválás elengedhetetlen része.

„A kimagasló sporteredmények a büszkeség mellett lendületet is adnak mindannyiunk számára, megmutatják, hogy semmi sem lehetetlen. A siket sportolók sikerei pedig még inkább arra tanítanak bennünket, hogy nincs olyan akadály, amit elszántsággal, kitartással, szorgalommal ne lehetne legyőzni. Fontosnak tartom, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson a Siketlimpikonok Fala által is”

– hangsúlyozta Böröcz László országgyűlési képviselő.

A Siketlimpikonok Falának hamarosan otthont adó V. kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter örömmel fogadta a kezdeményezést a siket sportkiválóságok előtti tisztelgésre.

„Az Olimpia park az egyik legjobb példája annak, hogy az V. kerületiek közösségében mindenkire ugyanolyan figyelmet fordítunk. Hiszen a park 2014-es megújításakor egyaránt gondoltunk a fiatalokra, idősekre, családosokra, ebtartókra, kerékpárral érkezőkre, babakocsival közlekedőkre, mozgáskorlátozottakra. A mindenekfeletti összetartozásunkat és az egymás sikereiben való osztozásunkat még teljesebben jelképezi, hogy az Olimpikonok és a Paralimpikonok Fala mellett immár a Siketlimpikonok Falának is helyet adhatunk a parkban”

– mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter a belvárosiak polgármestere.

Tapolczai Gergely, a Siketlimpikonok Falának ötletgazdája a sikeres együttműködésről így nyilatkozott: „Az Olimpiai Játékok után a Siketlimpia a második legrégebbi olimpiai jellegű sportesemény. Az első ilyen sporteseményt még Nemzetközi Csendes Játékok néven szervezték 1924-ben, amelyet 1967-től Siketek Világjátékára neveztek át. 1955-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte a Nemzetközi Siketlimpiai Bizottságot, mint olimpiai státuszú nemzetközi szövetséget. A NOB jóváhagyásával 2001-től már Siketlimpiának nevezhetjük a világ legfontosabb és legnagyobb siketsport eseményét.

A siket sportolóink 1924 óta 6 sportágban összesen 53 aranyérmet szereztek, a legsikeresebb sportágaink eddig az asztalitenisz és az úszás voltak. 2022 májusában kerül sor a XXIV. Nyári Siketlimpiára, Brazíiliában, 2024-ben pedig a siketsport a Siketlimpiai Játékok 100 éves évfordulóját ünnepli. Öt éve fogadta el a Magyar Országgyűlés a Magyar Siketsport Napjáról szóló határozatot, melyről a Magyar Parasport Napjával és Magyar Diáksport Napjával együtt emlékezünk meg ilyenkor. Most elérkezettnek láttam az időt arra, hogy megkeressem Szentgyörgyvölgyi Péter Polgármester Urat és Böröcz László képviselőtársamat. Mindketten teljesen nyitottak voltak a javaslatomra, teljes körű együttműködésükről biztosítottak. Ezúton is köszönöm nekik, hogy az Olimpikonok és a Paralimpikonok Fala után nemsokára láthatjuk a Siketlimpikonok Falát is, méltóképpen megemlékezve siketlimpiai bajnokainkról.”

Világszerte egyedülálló kezdeményezésként minden év június 2-án, a Siketek Sportklubja 1912-es alapításának évfordulója előtt tisztelegve ünnepelhetjük a Magyar Siketsport Napját. A Magyar Országgyűlés 2017-ben egyhangúlag, ötpárti egyetértéssel fogadta el az erről szóló határozatot. Az idei ünnep fényét emeli, hogy a 2022. évi Magyar Siketsport Napján immár a Siketlimpikonok Fala őrzi majd az aranyérmes bajnokok nevét az V. kerületi Olimpia parkban.

Fotók: Horváth Péter Gyula