Több mint ötven éve van a pályán, több mint 200 millió albumot adott el világszerte, 12 Grammy-díj és a popszakma legjobb lábának a tulajdonosa. Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tina Turner, akiről az alábbiakban összeszedtünk 10 érdekességet, és legjobb produkcióiból is szemezgettünk.

MM – 061.hu

1. Rollin’. A Proud Mary című gigasláger eredetileg a Creedence Clearwater Revival száma, amit John Fogerty szerzett. Először 1969 januárjában adták elő, a dal hamar óriási népszerűségre tett szert. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy szinte alig akad énekes, aki fel ne dolgozta volna. Megtette ezt Tina és Ike Turner is, a dal 4. helyezést ért el a Billboard 100-as listáján 1971 márciusában, és elnyerte a Grammy-díjat a “Legjobb R&B énekesi teljesítmény” kategóriában. A dalt 2008-ban az 50. Grammy-díjátadón az R’n’B díva Beyoncé társaságában is előadta, elképesztő sikerrel.

2. A nem túl biztató kezdet. Tina Turner első két szólóalbuma – amelyek 1974-ben és ’75-ben jelentek meg – rettenetesen teljesített. Az 1974-es Tina Turns the Country On című, country-feldolgozásokat tartalmazó korong nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és távol maradt a slágerlistáktól. 1975-ben Ken Russel rendező felkérte Tinát az LSD-királynő szerepére a Who együttes Tommy című rockoperájának filmváltozatában. A filmes debütálás sikerét meglovagolni hivatott második szólólemez, az Acid Queen azonban az első album sorsára jutott.

3. A lánykérés. 1985-ben Turner David Bowie-val lépett fel Birminghamben, a Tonight című dalt adták elő közösen. A pletykák szerint a performansz közben Bowie azt súgta Turner fülébe, hozzámegy-e feleségül. Más források szerint sokkal pikánsabb dolgokról volt szó, alább 3:14-től látható a jelenet:

4. Más tollával. 1969-ben a Rolling Stones turnéján Ike és Tina voltak az előzenekar, az énekesnő szerint Mick Jagger több táncmozdulatát is ellopta. A november 27-ei Madison Square Garden-ben megrendezett koncertjükön Janis Joplin is ott volt a közönség soraiban, fel is ugrott a színpadra, és elénekelte Turnerrel a Land of 1.000 Dances című dalt. 

5. Guiness-rekord. 1988. január 16-án Turner bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amikor szólóelőadóként 184 ezres fizető közönség előtt lépett fel. Később a Guinness-bizottság bejelentette, hogy Tina Turner több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólóelőadó a zenetörténelemben.

6. A vásznon. Tina Turner a filmvásznon is bizonyított: szerepelt a Who együttes Tommy című musicaljének filmváltozatában, a Mad Max-ben és Az utolsó akcióhősben, s ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát. Róla is készítettek filmet, de ezt nem nézte meg, mondván, nem akarja újra átélni a férje által okozott szenvedéseket. A Tina – What’s love got to do with it 1993-as életrajzi filmben Angela Bassett alakítja Tina Turnert, 1994-ben megkapta érte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

7. Svájc. 2013-ban az énekesnő megkapta a svájci állampolgárságot. Tizenhat évvel fiatalabb férjével, a producer Erwin Bach-hal már 1995 óta élnek az országban, a Zürich melletti Küsnachtban, de van még ingatlanuk Kölnben, Londonban, Los Angelesben és a francia riviérán is.

8. Saját országút. Tennessee államban, Brownsville és Turner szülővárosa, Nutbush között a 19-es út egy szakaszát Tina Turner országútra keresztelték.

Fotó: aaroads.com

9. Musical. November 7-én a Broadwayn is bemutatták a Tina: The Tina Turner Musicalt, amely a Grammy-díjas rock díva életéről szól. A Lunt-Fontanne Theatre-ben az énekesnő is megjelent, köszönőbeszédét percekig tartó állótaps fogadta. Turner a show végén úgy fogalmazott: ” (…) ez a musical az életem. Sosem voltam még olyan boldog, mint most. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett ebben az előadásban. És elmondhatatlanul hálás vagyok érte…” – utalt külön a darab női főszereplőjére, Adrienne Warrenra.

10. Azok a lábak. Az énekesnőn mintha nem fogna az idő: talán szerencsés génjeinek, talán buddhista meditációinak köszönhetően alakja még mindig a régi. 2013-ban, hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya. A 2005-ös Kennedy Center Honours avatóján George W. Bush úgy fogalmazott, hogy “neki vannak a showbizniszben a leghíresebb lábai”.

kultura.pl