Nem úgy van most mint volt régen – énekelte 1982 körül a Muzsikás együttessel Sebestyén Márta. És most újra majdnem minden úgy van, mint régen. És persze, a lényeg a majdnemen van, mert már nincs velük Sebestyén Márta, viszont hosszú évek után újra vinyl lemeze jelent meg a zenekarnak. És majdnem sem pontos, hiszen közös lemezről beszélünk, hiszen az Amadindával társulva mutatták meg, hogy a tradicionális és az univerzális nemcsak a Mezőség és Budapest viszonyrendszerben értelmezhető, hanem mondjuk Kalotaszeg és Zimbabwe között is.

PZL – 061.hu

A CD-n korábban Párhuzamok és kontrasztok címmel jelent meg, ami kifejező cím, de mivel van, amit nem kell körülírni, ezért pontosabb cím  a „live”, azaz élő. Élő népzenét hallunk, élő, lüktető ősi afrikai ritmusokat, amelyek különös viszonyban vannak az archaikus magyar folkkal és a nagyvárosok lüktető, repetitív zajával. Az Amadindát és a Muzsikást, e két nemzeti büszkeségünket nem egyszer terelte közös színpadra a jósors is, (az első közös színpadra lépésünk Tolcsvay László Magyar mise című rockoperáján volt) viszont 2017. december 28-án a Müpában végül rögzítették is a kulturális kalandjukat, hogy aztán gondos utómunkák után először CD-n, majd a még teljesebb koncertélményt visszaidézendő vinylen is megjelentették.

Az önmagéban is érdekes, hogyan követi Malawi ritmusú kompozíció a kalotaszegi Bodonkuti hajnal című dalt, amit egy gaboni világot idéző kísérlet (Fang xilofonok) követ. A hangfelvétel teret enged az asszociációs játékoknak is, hiszen míg a Muzsikás a fák mély gyökerének ősi hangjait is eszünkbe juttathatja, addig az afrikai ritmusok a szél játékát a sivatagi dűnék között idézhetik meg.  Szóval, már a dalsorrend is különleges kapcsolatokat keres a magyar világ és mondjuk az afrikai atmoszférák között, de vannak szerzemények – rögtön az első, az Érkezés című műben, ahol nemcsak a Dél-dunántúli ősi magyar népi élet tör felszínre, de eggyé válik vele a történelmi Kína templomainak misztikus rezonanciája.

A Sirató hasonló utat jár be, Zimbabwe és Gyimes kulturális találkozása a leginkább tisztelettudó, mégis merész megoldás, úgy, hogy elkerüli a word music hatásvadász és populáris megoldásait, a világ sokféleségét mutatja meg a lelki azonosságban. A Muzsikás a lehető leginkább autentikus módon szólaltatja meg a Kalotaszeg szikár talaján termő népzenét, és az Amadinda is úgy lesz kortárs, hogy az ősi világ szívverését ritmizálja.

Muzsikás & Amadinda
Live
Budapest Vinyl
10 szám, 43 perc

https://nullahategy.hu/a-mi-zenei-vilagunkat-izlesunket-most-egy-masik-egyuttesevel-is-ossze-kellett-hangolni-interju-hamar-daniellel-a-muzsikas-bogosevel/