Lana Del Rey minden albumának coverjén autóval pózol, az új, pár hete megjelent Lust For Life-on a kamion és a teherautó fétisét éli ki, ami azt kell mondjuk rendben is lenne, az emberen úgy menjen át a zene, ahogy egy rózsaszín Chevrolet, vagy egy 1953-as Kaelble vontató csapódik bele egy reggeliző bódéba a 66-os út mellett.

PZL – 061.hu

Lana Del Rey (született Elisabeth Woolridge Grant) művésznevét a néhai hollywoodi színésznő Lana Turner és a Ford Motor Company brazil gyártású Ford Del Rey típusának nevéből alkotta meg, szóval, az autók iránti szenvedélyét nehéz lenne tagadnia, ehhez képest minden dala olyan lassú, hogy autópályára csak egy 10 kilométeres forgalmi dugóban való araszoláshoz optimalizálható, de ez legyen a legnagyobb baj! Lana Del Ray 2012-es szenzációs Born to Die című albuma után mindig ezt a lemezt kérik rajta számon rajongói, talán ezért is van az, hogy az 1985-ös születésű művésznő életműve olyan, mintha kizárólag egyetlen veterán autós találkozón lépett volna fel, azaz nem tudott lejönni a belassult vintage világból, a dalainak hangképe és a hangszerelések sem sokat változtak a Born To Die óta, pedig összesen már négy nagylemezes az autós szortiment…

Nagyzenekari esztrád, intim, bársonyos ciróka-maróka, balladisztikus, a kilencvenes évek triphopját is megidéző szépelgések…, oké most viszont a kanadai R&B szupersztár The Weeknd a címadó dalban énekel vele, a Summer Bummer  és a Groupie Love című számot szinte szétüti a rappelő ASAP Rocky, ezek a proli jófejeskedések nem illenek a noir-filmes évődősek közé. Nehezen megúszható a kérdés: a Lust For Life mennyire erős darabja az életműnek? Nos, közel sem olyan revelatív, mint a Born to Die illetve a szintén 2012-ben megjelent EP, a Paradise Edition, de simán hozza a többi sorlemez (Ultraviolence (2014), Honeymoon (2015) biztonsági játékának színvonalát.

Szóval, korrekt, szerethető album, de kábé annyira meglepő, mint egy országúti motel hálószobája a Grand Canyon és Las Vegas között: szóval, semennyire. Viszont annyira erős a művésznő hipnotikus figurája, olyan jól fel van rakva a Lana-élmény, hogy semmiképp nem nevezhetjük csalódásnak a lemezt. A Lust For Life-on vannak slágerek (pl. Love, Lust For Life, Cherry), de mint az öreg verdák, szivatóval indulnak, kicsit nehezen mozognak, de legalább elvisznek egy olyan autós moziba, ahol Lana játssza az apakomplexusos kiscsajt, a dívát, a groupie-t, és a szeretőre vágyakozó kertvárosi amerikai családanyát.

Lana Del Rey
Lust For Life
Universal
16 szám 60 perc