Szintet ugrott a Pajtás daloljunk Y album, a Trottel Records a magyar punk történetét vinylen feldolgozó sorozatának második, részint már poszt-punk kísérleteket is tartalmazó kiadványa. Míg az első album piros színű korongon jelent meg, addig az Y jelzésű anyag sárga színű, ami persze csak egy gesztus a gyűjtők felé, hiszen magyar színes vinylt korábban csak a Bojtorján (!) és a Modell Trió (!) jelentetett meg.

PZL- 061.hu

A punk arculati színei között a Never Mind The Bollocks óta persze ott van a rózsaszín is, talán nem véletlen, hogy a lemez tasakja alapvetően pink színű, de ennél is fontosabb a borítón látható széteső ötágú csillag, amit a nyolcvanas években rajzolt az ellenzéki képzőművész aktivistákat tömörítő Inconnu-csoport. A válogatáson ezúttal olyan „sztárbandák” is helyet kaptak, mint a Kretens és a Qss – utóbbitól végre hivatalos kiadványon halljuk a korszak egyik legnagyobb punk-himnusza, a Kézigránát demóját. A pár hónapja megjelent első kompilációs kiadvány mérföldkő volt a hazai punk történetében, hiszen ilyen minőségben, ilyen arculati elemekkel még senki nem próbálta felrakni a nagy magyar punk svindlit.

Az Y talán az első összeállításnál is izgalmasabb, ugyanis nemcsak rocktörténeti kuriózumokat tartalmaz, de megmutatja a műfaj fejlődési ívét, azt, hogy a punk nemcsak reszelés valami bolgár gitáron, hanem a punk jellegadó motívumain túlmutató, azokat tágító izgalmas zenei és társadalmi kísérlet. Az alapriffeken túl hallhatunk kimondottan atmoszférikus, a punk valódi erejét felmutató kompozíciókat.

Kretens (fotó: Urbán Tamás/ Fortepan)

A válogatás húzóereje nyilvánvalóan a Kretens Meggyfa utcai 1983-as koncertjének három felvétele (Annyira fáj, Bürokrácia, Kinek kell ez?), a punk pszichedelikus dimenzióit is megmutató Die Trottel első demójáról felkerült Emigránsok és Hősi halott című remeklései és a Qss demófelvételei (Utolsó felszólítás, Propaganda, Kézigránát).

És aki azt hitte, hogy a pártállami diktatúrában a CPg ment a legmesszebbre az Áll egy ifjú élmunkás a réten című dalával, annak szíves figyelmébe ajánljuk a Pink Panthers Elvégeztem a küldetésem című számát: Elvégeztem a küldetésem,/ bombám robbant a keleti részen,/ sírnak már az orosz kutyák,/ tudják már, hogy hol a határ. A gyűjtemény egyik különlegessége a Kaiser Und König A kurva anyját minden híres embernek című poszt-punk kísérlete. A legerőteljesebben megszólaló zenekar a lemezen utolsóként szereplő Qss, akik mind zeneileg, mind a szövegeik radikalizmusát illetően is messze túlteljesítették a kötelezőt. Persze, minden zenekari megszólalás nagyon izgalmas, olyan punkhősöket hallhatunk még, mint a Herpesz, a Temetkezési Vállalat, a Rizikó Fucktor, akikről a rocktörténeti munkák se nagyon emlékeznek meg. És persze itt az ideje, hogy újragondoljuk, hol a helye a magyar punknak a rock and roll és a rendszerváltozás történetében.

 

Pajtás daloljunk Y
Magyar punk 1983-1987
Trottel Records
41 perc 16 szám

Vezető kép: Trottel (Fotó: Urbán Tamás / Fortepan)