Január 14-én indítja útjára a Skandináv Ház Alapítvány gasztro-kulturális programsorozatát a Nem Adom Fel Cafe & Barban, melynek nyitórendezvénye a Strindberg kedvencei címet viseli.

061.hu

Ha August Strindberg svéd drámaíró neve szóba kerül, sokaknak – svédeknek és másoknak egyaránt – elsőként az jut róla eszébe, hogy a Julie kisasszony és A vörös szoba írója nőgyűlölő volt, azt azonban már kevesen tudják, hogy Meidal Björn Strindberg-kutató szakácskönyvet állított össze Strindberg kedvenc ételeiből. Ezek közül néhányat most meg is kóstolhatnak az érdeklődők a Nem Adom Fel Cafe & Barban.

Az est folyamán a Dollár Papa Gyermekei átiratában és előadásában néhány részletet hallhatnak az érdeklődők August Strindberg A pelikán című darabjából. Az előadás szereplői Kiss-Végh Emőke, Urbanovits Krisztina, Ördög Tamás és Erdős Bence. A társulatról azt érdemes tudni, hogy Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színházi műhelye, illetve azt, hogy különleges helyszíneken hoznak létre olyan színházi előadásokat, amelyek nem a megszokásból, valamint a színészi rutinból, hanem az adott pillanat valóságából építkeznek.

A Skandináv Ház Alapítvány felkérésére Gottschall János séf August Strindberg egyik kedvenc menüjét főzi, amely klasszikus északi téli fogásokból áll. Gottschall János már ifjú szakácsként komoly eredményeket ért el, többek között harmadik helyezett lett Kanadában a Nemzetközi Ifjúsági Szakácsversenyen. Magyarországon több nívós szállodában és étteremben főzött, majd 1990-től magyarországi külképviseleteken dolgozott séfként, elsőként New Yorkban, majd Strasbourgban és végül Bécsben. Magyarországon a svéd királyi nagykövetségen folytatta a külképviseleten történő munkát, ahol lehetősége nyílt arra, hogy alaposabban elmélyüljön a svéd konyha rejtelmeiben, aminek eredményeként az északi konyhát is nagyon megkedvelte.

fotó: Scandinavian food