Slachta Margit szerzetes nővér, az első magyar női parlamenti képviselő előtt tiszteleg a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet február elején nyílt időszaki kiállítása. A múzeum ezzel – egyedülálló módon – Magyarországon először rendez kiállítást Slachta Margit mindenki számára példamutató, kivételes erkölcsi tartásról tanúbizonyságot tevő életútjáról.

061.hu

A kiállítás középpontjában a konzervatív világnézetű Slachta Margit modernitása áll. Ízig-vérig modern, világlátott nő volt, aki éles szemmel felismerte korának legfeszítőbb kérdéseit, rámutatott társadalmának megoldatlan problémáira. Hazai és nemzetközi téren is megelőzte kortársait, igazi úttörő volt – nem pusztán mint első női parlamenti képviselő, hanem többek között a nő- és családvédelem, vagy a szociális téren kifejtett tevékenysége révén is.

Slachta Margitban a 20. század egyik legmodernebb és legbátrabb alakját tiszteljük, aki arra tanított minket, hogy mi is legyünk bátrak és álljunk ki az igazunkért. Ideológiai következetessége, emberi tartása és karakánsága a 21. században is üzenetértékű.

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina, és Gacsal Zsolt

A videó bármely részletének használata engedélyköteles!