2018. január 6-án az Arénában Vikidál 70, Zeffer 60, Mobilmánia 10 címmel fellép Vikidál Gyula, aki rendszeresen koncertezik a Mobilmánia formációval, láthatjuk zenés színházi produkciókban is, mégis ritkán ad interjút. Nevéhez számos zenekar ún. nagy korszaka kötődik, a hetvenes évek második felében ő az akkor a legjobb formáját mutató P.Mobil énekese, 1979 nyarától 1982 elejéig a Dinamit frontembere, olyan klasszikus hard-rock dalok fűződnek a nevéhez, mint a Tinédzser dal, az Igazság, vagy a Te mondd meg! 1982 őszétől már a P.Box énekese, első közös daluk a Zöld, a bíbor és a fekete máig a műfaj egyik legtöbbet játszott felvétele a Kétforintos dal és az Utolsó cigaretta című P.Mobil slágerek mellett. A Kő kövön című P.Box-album a honi hard-rock egyik csúcslemeze, de Vikidált mégis legtöbben az István, a király Koppányaként ismerik, szakmai karrierje később zenés darabokban teljesedett ki. A Vikidál Gyulával beszélgettünk. 

PZL – 061.hu

A Vikidál 70 produkcióban csak a rockzenei életműved válogattad be, vagy a színházi szerepek betétdalait is?
Isten megáldott azzal a tehetséggel, hogy mindkét műfajban maradandó eredményeket érhessek el, ám ezáltal azzal a teherrel is ellátott, hogy mindenki igényeinek nehezen tudjak megfelelni. Több mint negyven musical és közel száz rockzenekari dal énekese, dalszerzője, szövegírója vagyok, amelyből egy kis csokrot fogok összeállítani. Igen, lesznek színházi művekből  részletek és a ismert együtteseim népszerű szerzeményeiből 20-25 perces összeállításokat fogok énekelni. Az MHV-blokkban Homonyik Sándor barátom lesz a társam hat dal erejéig.

Mik voltak a műsor összeállításának a legfőbb szempontjai? Hogy minden korszak reprezentálva legyen? Hogy a legnépszerűbb dalok szólaljanak meg? Hogy azokat vedd elő, amelyek leginkább megmutatják pályád sokszínűségét?
Korokat nagyon nehéz megmutatni, hiszen előfordult, hogy több szerepet is játszottam színházakban, miközben országos hírű zenekar énekese is voltam. Tehát inkább azokból válogattam, melyek ismerősen csengenek majdnem mindenki számára és természetesen arra is gondoltam, hogy akiknek a régi dalok hallatán énekelni támad kedvük velem együtt énekeljenek.

Hogy és milyen körülmények között fogant meg az Aréna-koncert ötlete? 
Mindig vannak és lesznek vállalkozó szellemű szervezők, akik szívesen rendeznek évfordulókhoz köthető nagyobb koncerteket, de eddig nem engedtem a csábításnak. Most is kaptam felkérést, ám közben kiderült, hogy Zeffer Andris is és a zenekar is évfordulós lesz jövőre. Andris jött az ötlettel, hogy merjünk egy kicsivel nagyobbat álmodni és csináljunk együtt az Arénában egy soha nem látott két részből álló koncertet.

Lesznek-e vendégművészek a színpadon? 
Lesznek vendégeim, de főleg a színház világából. Nagy Anikó, Homonyik Sándor, Rudán József Joe, Szabó László már biztosan jön, egy férfi színművész-énekes barátomtól még választ várok. Aki a legfontosabb lesz ezen az estén az első rész zenei vezére Jankai Béla.

Milyen lesz a produkció hangképe? Hard-rockos hangszerelésűek lesznek a dalok, vagy már némileg modernebb lesz a műsor hangzása?
Mivel segítségünkre lesz a kiváló, minden műfajban járatos nagyzenekar az Art Anzix Orchestra, ezt kihasználandó ahol szükséges, igénybe vesszük a zenei tudásukat, így a dalok megszólalása inkább modernebb, szebb lesz mint ami eddig a médiumokban hallható volt.

Ha jól emlékszem az 1985-ös első szólólemezednek nem volt lemezbemutató turnéja. Valamit ebből a Vikidál 70 produkcióban bepótoltok?
Igen, egyet mindenféle képpen játszunk, ez pedig Presser Gábor és Dusan szerzeménye, a Csak a szívemet dobom eléd címen ismert nagyszerű dal. Egyébként pedig furcsa lett volna ebből a lemezből turnét összehozni, hiszen a P. Box frontembere voltam és rengeteget játszottunk. A másik ok, hogy ezt a lemezt inkább művészlemeznek szántam, megmutatva, hogy nem csak a rockzenei éneklés létezik számomra, hanem a zeneszeretetem sokrétű és ebből a „sokaságból” énekeltem el néhány dalt.


A Neked adnám a világot, vagy a Lőj rám eredeti verziója is a tiéd… A saját dalaidból is kapunk a koncerten egy csokrot?
A Lőj rám valamilyen verzióján gondolkodom. Még nem döntöttem el, hogy a Dinamit-mixbe teszem be, vagy áttesszük a második  felvonásba és mint archív anyagot, a P.Mobil időszakban született szerzeményeink között játsszuk. 

Sáfár Öcsi azt mondta, hogy remek énekdallamokat szereztél a P.Box albumaira. Mi volt a technikád, hogy készültél ezekre? 
Sáfár Öcsivel készült szerintem életünk egyik legszebb és legmaradandóbb szerzeménye a Zöld a bíbor és a fekete. Valamikor 1969-ben próbálkoztam először dal és dallam szerzéssel. Azért írom külön, mert pl. az említett dal esetében a zenei elképzelés a riff Sáfár József Öcsi barátom agyában érlelődött, ám az ének dallamát, amit a közönség énekel, azt az én lelkem szülte meg. A szöveg Csiga Sándor munkája. A másik lehetőség, amikor a zenei ötlet és az énekdallam is egy embertől származik, mondjuk tőlem,  mint pl. a Lőj rám, Igazság, Dinamit a vérem, Fantomlány, stb. A P. Mobilban töltött öt évem alatt kb. tizenöt olyan énekdallamot sikerült megalkotnom, amelyek maradandóak lettek. De ehhez természetesen kellettek a kiváló riffek, melyeket főleg Bencsik Samu szállított és dolgozott ki. Ezt folytattuk később a P. Boxban. A Dinamitban hasonló volt a felállás, hiszen kiváló zenészek alkották a zenekart, vagyis az első próbatermi érintések nagyon fontosak voltak. Hála Istennek, mert megáldott engem azzal a képességgel, hogy bármikor, bármilyen harmóniára képes vagyok kapásból dallamokat énekelni. Aztán természetesen itthon a próbatermi felvételt hallgatva csiszolgattam, vagy felírtam a harmóniákat és pianino vagy gitár segítségével finomítgattam a dallamot.


Eredeti felállású P.Box-koncert már soha nem jöhet össze Bencsik Samu és Cserháti István halála miatt, de az 1979-ben alakult Dinamit tagjai még élnek. Ha sikeres lesz az életműkoncert, lenne esély arra, hogy egykori zenekaraid közül legalább egyetlen koncert erejéig mondjuk, a Dinamit összeálljon?
Németh Gáborral beszélgettünk nem is olyan rég, hogy volna-e kedvem, egy nagyobb helyszínen rendezendő Dinamit koncerten részt venni vendégként néhány dal erejéig. Igent mondtam, dolgozunk majd rajta. Azt ugye figyelembe kell vennünk, hogy van egy anyazenekarom a Mobilmánia, és ezzel párhuzamosan vannak színházi elfoglaltságaim. Az idén már nem is, de jövőre megtaláljuk azt az időpontot és helyszínt, amely nem ütközik semmilyen zenekari vagy színházi elfoglaltsággal. 

Képek: Vikidál Gyula archív