BALOGH GÁBOR- Nulla6egy

Újabb érdekes szeletét ismerhették meg a fővárosnak, akik fellátogattak vasárnap vagy hétfőn a várba. Az önkormányzat jóvoltából két napig látogatható volt Táncsics Mihály és Kossuth Lajos egykori börtöne a Táncsics utcában. A nagy érdeklődés oka az épület eddigi zártsága volt mind a nagyközönség, mind pedig a szakemberek előtt. Ez érthető, hiszen a második világháború után az ingatlant az Amerikai Egyesült Államok kormánya kapta meg háborús jóvátételként. Részben a nagykövetség személyzetét, részben pedig az USA érdekeltségébe tartozó épületek védelmét ellátó tengerészgyalogosok szállását alakították itt ki. Ennek köszönhető, hogy csak régészeti szondázások történtek, de a terület teljes feltárása a mai napig nem történt meg.

Mit is rejthet itt a föld?

Lehetséges, hogy az eredeti 13. századi vár maradványaiból is kerülnek elő alapfalak, hiszen egykor itt királyi szálláshely, később pedig valószínűleg pénzverde is működött. Itt sejtik az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok egykori, várbeli templomát, ahol ideiglenesen védőszentjük, Remete Szent Pál testét is őrizték. A későbbiekben ez a falszakasz olaszbástyával lett megerősítve. Izgalmas lenne, ha feltárulnának a régi ágyúállások és sötét folyosók is. Magán a bástyán sétálhatunk, ha az udvaron haladunk végig. A török kiűzése után itt laktanya és lőportár működött. A lőportár gyönyörű, bár kissé elhanyagolt épülete ma is az udvaron áll. Nem ebbe, hanem a laktanya épületébe zárták be a reformkorban a magyar és román hazafiakat. Táncsicsék „celláit” is meg lehetett nézni, amik inkább hasonlítottak, utcára néző szobákra, mint a sokunk által elképzelt sötét cellákra vasláncokkal.

És a jelen: ingatlancsere révén jutott vissza a magyar állam tulajdonába. A termekben már elkezdődött a falak kutató szondázása. Ezzel párhuzamosan megindul a régészeti feltárás is. A tervek szerint a teljes feltárás és felújítás után az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetét feldolgozó és bemutató múzeumot fognak itt létrehozni.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Dohi Gabriella

Vezető kép: lajk.hu