Magyarország tortáit, a Balatoni habos mogyorót, a cukormentes Pöttyös Pannit és a Szent István-napi kenyeret is megkóstolhatták az érdeklődők vasárnap a Magyar Ízek Utcájában.

MTI

A Várkert Bazár előtt az utcán kígyózó sorban haladva lehetett bejutni az épületbe, ahol a tortaszeleteket vásárolhatták meg a látogatók. A Balatoni habos mogyorót a budapesti Horváth Cukrászda Kft. által működtetett Sugar! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készítette. A torta mogyorós habtészta alapú, mogyorós roppanós tésztával, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal készült. A dél-balatoni mogyorót felhasználó édesség receptje az év végén lesz nyilvános, addig csak a cukrász ipartestület tagjai készíthetik el.

Magyarország tortája a Magyar Ízek Utcáján az I. kerületi Lánchíd utcában – MTI Fotó: Mohai Balázs

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett Magyarország Cukormentes tortája verseny élén végzett Pöttyös Panni tortát Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. A Szent István-napi kenyeret, amely az idén a Kurdi Family Kft. Görböc terméke lett, ugyancsak az Ízek Utcájában mutatták be először a nagyközönségnek. Az illatozó pékáruhoz szintén csak hosszas sorban állás után lehetett hozzájutni.A Görböc 95 százalék búzalisztből készült, benne csipetnyi rozsliszttel. A hosszú érésű kovászos kenyér akár 72 óráig is eltartható, teljesen adalékmentes.

A rozskenyerek kategóriájának nyertese idén Gere István Sütödéje volt, amely 80 százalékos rozslisztet használt a szakaszos kovászolási eljárással készített kenyérhez. Innovatív kategóriában a Kemence Sütőipari Kft. Szalmaláng nevű kenyere győzött és várta az augusztus 20-án a Várkert Bazárhoz ékezőket. A kenyérben kovász, kenyérliszt, rozsliszt, víz, só, olívaolaj található.

A péksütemények között kóstolható szatmári szilvalekváros-tepertős papucs fő alapanyaga a tepertővel, borssal gazdagított tészta mellett a szatmári szilvalekvár. A kínálatot tovább gazdagították a különféle pogácsák, darázsfészek, linzeres karika és kelt kalácsok is, a Magyar Ízek Utcáját vasárnap is vidáman sétálgató, ételeket, italokat kóstolgató látogatók töltötték meg élettel.

fotó: MTI – Mohai Balázs