Covid, karantén, szakítás, karrier, gyémántrablás, költészet és bor – mindez egy filmben. A Karantén meló minden akar lenni egyszerre, de csúnyán elvérzik, és a pazar szereposztás (Anne Hathaway, Ben Stiller, Ben Kingsley) sem menti meg. Az alapsztori jó lenne, főként azoknak, akik a jelen helyzetre reflektáló, ám a Covid-dokukon túlmutató, könnyedebb műfajra vágynak. A romantikus vígjáték, a dráma és a heist movie műfajaival csiki-csukizó film minden jóindulatunk ellenére sem több egy nagy katyvasznál. Kár érte.

MM – 061.hu

Élj együtt azzal, akit már nem szeretsz. Hogy miért? Mert a Covid miatt kihirdetik a kötelező karantént, és nincs más választásod. Jobb esetben, ha elég nagy a lakásod, el tudsz szeparálódni, rosszabban megtanulsz ezzel együtt élni, két hétig, egy hónapig, ameddig muszáj. A szituáció életszerű, a járvány rengeteg párkapcsolatot, családot vág taccsra, az online terápiák betelnek, a netet elárasztják a “Hogyan éld túl ép ésszel a karantént?”– típusú féltudományos értekezések. A Karantén meló erre kapaszkodik rá. Jó kiindulópont.

Forrás: HBO Go

A sztori szerint Linda (Anne Hathaway) és Paxton (Chiwetel Ejiofor) szakítottak és elhatározzák, hogy szétköltöznek, ám Londonban épp kihirdetik a Covid-19 miatti kötelező karantént, így kénytelenek továbbra is egy fedél alatt maradni. Míg Linda, a sikeres marketingvezető új feladatai miatt kiábrándul a multinacionális munkakultúrából, a bűnözői múlttal rendelkező kreatív Paxton szárnyakat kap. A békés együttélésre irányuló erőfeszítéseiket a költészet mellett rengeteg borral is támogatják, és közben váratlanul újra felfedezik saját magukban azt a szabad szellemet, akik valaha voltak.

Forrás: HBO Go

Az izoláció mentális terhei, a párkapcsolati krízis, a félelem, a szorongás jó alapanyagai lehetnének a filmnek, innen nézve valóban érthetetlen, mi szükség behúzni még a heist movie zsánert is. Épp elég nagy falat 113 percben elmerülni a bezártság pszichológiájában, ráadásként belefegyelmezni az utolsó húsz percbe egy bankrablós-átverős blokkot, az szinte megugorhatatlan, esélytelen, hogy ez a kombináció valami jót szüljön. Kicsit olyan, mintha Doug Liman rendező és Steven Knight forgatókönyvíró érezték volna, hogy nem elég kidolgozottak és életszerűek a dialógusok, mi baj lehet abból, ha felturbózzák némi akcióval az egyébként langymeleg és felszínes sztorit. (Egy kollégám előszeretettel teker bele filmekbe, nála két alapcsoportba sorolandók a mozik: “beletekerős” és “nem beletekerős”. Szentségtörés, gondoltam eddig, nos, a Karantén meló utolsó negyedének befogadási kísérlete, majd óriási szenvedések árán történő abszolválása után kezdeti ellenállásom megtörni látszik. Tényleg, bárcsak beletekertem volna.)

Forrás: HBO Go

Az különösen fájó, hogy egy olyan film taknyol félelmetesen nagyot, amelyben Anna Hathaway, Chiwetel Ejiofor, Ben Kingsley és Ben Stiller is szerepel. Sajnos a pazar szereplőgárda sem tudja megmenteni a filmet, alakításaik felejthetők, így a Karantén meló is az. Ha fel kellene sorolni néhány dolgot, amiért egyszer mégis érdemes megnézni, az a következő kulcsszavak, kifejezések mentén történne: home office fashion, borkultúra, élővilágunk felfedezése.

Karantén meló
angol romantikus vígjáték , 118 perc, 2021
Rendezte: Doug Liman
Szereplők: Anna Hathaway, Chiwetel Ejiofor, Ben Kingsley