Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Tim Burton már jó ideje leszálló ágban van, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sem más, mint egy kamaszoknak készült fantasy filmes adaptációja. Képi világa a jellegzetesen felülstilizált pop-artos goth mesevilág, amiben ezúttal a negyvenes évek Angliája keveredik az első világháborús Augusta hajó steampunk hatású víziójával.

PZL – 061.hu

A kamasz szerelem motívum Wes Anderson Holdfény királyságára hajaz, a különleges képességű gyerekek társasága pedig kimondottan Harry Potter motívum. Hősünknek most már csak azt kell megtudnia, mi az ő különleges tudása. Tim Burton tehát soha nem nő fel, ott él kamaszkora traumáinak szigetén, csak a gonosz tanárok, a bántalmazó nagyfiúk és az elérhetetlennek tűnő lányok különleges lényekké torzultak. A filmben minden motívum ismerős, és nemcsak a Harry Potter-széria ugorhat be, van itt időhurok, a szereplők minden nap ugyanazt a 24 órát élik át, ami az Időtlen időkig óta az egyik legócskább, de legszerethetőbb filmes toposz.

peregrins-gallery10-gallery-image

Az üresek úgy néznek ki, mint a Gerald Scarfe rémalakjai a Pink Floyd The Wall című lemezéről. Sőt, amikor Emmát (Ella Purnell) kötélen húzzák a levegőben, mint egy papírsárkányt, az szintén olyan, egy Pink Floyd cover: egy afféle Storm Thorgerson prog-rock látomás. A víz alatti jelenetek Titanic-rájátszások, a film cukiság blokkjai (pl. a mókus megmentése) a Narnia krónikáit is eszünkbe juttatták. Ransom Riggs ifjúsági regénye alapján készült mozi alapsztorija izgalmas lenne, hiszen nekünk, magyaroknak is ismerős 1944-ből, illetve 1956-ból: háborús helyzetben a különleges képességű fiatalokat elviszik egy biztonságosnak gondolt helyre.

vsk1

Itt egy Wales-i gyerekotthon a titokzatos helyszín, amelyre bombát dob a Luftwaffe, de Vándorsólyom kisasszony különleges képességekkel rendelkező kis lényei az időhuroknak köszönhetően mindig kimerevítik a bomba ledobásának pillanatát, majd visszatekerik az órát, és kezdődik minden elölről. De nemcsak arra kell ügyelniük, hogy mindent percre pontosan úgy csináljanak, ahogy előző nap, meg kell védeniük magukat a rájuk vadászó üresektől. Persze, a “különleges gyerekeket el kell rejteni” motívumhoz egyáltalán nincs szükség a nácik bombájára, a háborús pszichózisra, hiszen egyébként is el kellene dugni a világ elől egy olyan lányt, aki olyan könnyű, hogy a levegőben repked, vagy azt a gyereket, akinek a tarkóján van a szája.

vsk2

A kevesebb több lett volna, azaz ha a filmet jobban a valóság tájain tartják, jobban azonosulhattunk volna a mesével. Ugyanis semmilyen tétje nem volt annak, hogy az üresek emberi szemeket esznek egy nagy tálból, azaz villára szúrják a pupillákat. Ilyenkor a történet simán átcsúszik egy ócska thrash-moziba, de a végén, a vidámparkban technóra mozgó UV-színű rémek jelenete már annyira ciki, hogy azt éreztük: Tim Burton is olyan súlytalan lett, mint Emma, a  levegő-lány. 

vsk4

A leleményes Hugóban feltűnt, bájos fiúcska fizimiskával megáldott Asa Butterfield viszont remek színész lett, kiváló ötlet volt rábízni az antiszociális, álmodozó kamasz, Jacob Portman szerepét, még ha állandóan az ET-ben Elliotot alakító Henry Thomas jut is eszünkbe róla. És persze a film tele van önidézetekkel, a cuki mókus mintha csak a Charlie és a csokigyárból ugrott volna át vendégeskedni, Emma pont olyan, mint Sandra Templeton A nagy halból, az állatformákra nyírt bokrok Az Ollókezű Edwardból lehetnek ismerősek, és ha így haladunk tovább, nemcsak azon izgulhatunk, hogy vajon mi lesz Jacob különleges képessége, hanem azon is, hogy maradt-e valami különleges az önismétlő Tim Burton-ben.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
színes, szinkronizált amerikai fantasy
rendezte: Tim Burton 

forgatókönyvíró: Ransom Riggs  és  Jane Goldman
szereplők: Asa Butterfield, Eva Green, Ella Purnell,
Samuel L. Jackson, Allison Janney, Judi Dench, Rupert Everett
Bemutató: 2016. szeptember 29.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •