A 100 éve született Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész köztéri szobrászatának dokumentációját, kisplasztikáinak, érmeinek, rajzainak kollekcióját, valamint volt növendékei munkáit mutatja be a budapesti Vigadó Galériában csütörtökön nyílt kiállítás.

MTI

A június 26-ig látogatható tárlat megnyitóján Tarlós István főpolgármester kiemelte: Somogyi József a 20. századi magyar szobrászművészet kiemelkedő személyisége, meghatározó jelentőségű mestere. A második világháború után tette le kézhegyét a magyar szobrászatban, s az 1950-es évektől kezdve alakította ki sajátos stílusát – fűzte hozzá.

Mint mondta, Somogyi József életművének fontos részét alkotják a terrakotta világi és szakrális körplasztikák, a falusi bibliai jelenetek, korpuszok és pieták.

Alkotásai a főváros számos pontján, köztereken, udvarokban, temetőkben is láthatók. Az Országház főbejáratát őrző és a második világháborúban elpusztult oroszláncsoport jobb oldali oroszlánját ő alkotta újra. Nevéhez köthető a Madách Színház épületét díszítő szobrok egyike, valamint többek között a Gellért-hegyen található Lány csikóval, a Hárfás lány, Bartók Béla és Széchenyi István szobra, a Halászok, az Anyaság – sorolta. “Művészetével maradandót alkotott, nemcsak Budapesten, hanem az egész országban” – hangsúlyozta.

Tarlós István rámutatott: a kiállítás utat és példát mutat a fiatalabb generációnak, teret ad a több mint 60 tanítvány munkáinak bemutatására, egyben segít megőrizni az utókornak a művész nevét, munkásságát és személyiségét.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke arról szólt, hogy Somogyi József az Akadémia alapításának pillanatában megfelelt mindazon kritériumnak, amely szükséges az akadémikussá váláshoz. Ezek közé tartozik egyebek mellett a társadalmilag és művészileg is elismert életmű, részvétel a nevelésben, a tehetségek felkutatásában. Harmadrészt nemcsak kifelé és nemcsak nyelvében, hanem lelkében is magyar – hangsúlyozta az elnök.

Somogyi József (1916-1993) szobrászművész minden szobrászati műfajban dolgozott, készített kisplasztikát, portrét, domborművet, de munkássága meghatározó része mintegy félszáz köztéri szobra. Tanított a budapesti Művészeti Gimnáziumban, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán, s az intézménynek évekig rektora is volt. Valamikori tanítványai ma a kortárs magyar szobrászat meghatározó alkotói.

Somogyi József az Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja, az 1992-ben létrejött MMA társadalmi szervezet alapító tagja volt.

Tanítványa volt mások mellett Giovanna Amoroso, Árkosi-Nagy Judit, Karmó Zoltán, Kő Pál, Lóránt Zsuzsa, Zimmermann István, Zsemlye Ildikó, Csikai Márta, Gémes Katalin, Imre Péter és Raffay Béla.