Már tinédzserként bolondultak érte a fiúk: a Házibuli című 1980-as film főszereplőjeként 14 évesen egy csapásra sztár lett. Az ötvenedik születésnapját csütörtökön ünneplő Sophie Marceau azóta több mint 40 filmet forgatott, színpadon is szerepelt, ír, fest és rendez.

MTI

A világhírű francia színésznő 1966. november 16-án született Párizsban. Munkáscsaládból származik, anyja bolti eladó, apja kamionsofőr volt. Pályafutása meseszerűen indult, 13 évesen jelentkezett Claude Pinoteau Házibuli című ifjúsági filmjének szereplőválogatására, és bár csak a 43. helyre sorolták, végül mégis ő kapta a főszerepet. A folyamatos szerelmi válságban szenvedő szertelen kamasz, Vic megformálásával azonnal belopta magát a nézők, de még Francois Mitterrand köztársasági elnök szívébe is. A szocialista politikus olyannyira megkedvelte, hogy 1993-ban magával vitte egy állami látogatásra Dél-Koreába.

ahtlsh10l6hhkaavf0mz5oghitg

Házibuli

Noha a Házibuli 1982-es folytatása tovább növelte népszerűségét, a 16 éves színésznő utána hozzávetőleg egymillió frankért mégis kivásárolta magát a harmadik részre szóló szerződéséből. Nem akarta, hogy beskatulyázzák, igényesebb filmeket szeretett volna forgatni. A Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékban játszott Jean-Paul Belmondo, A Saganne Erőd című történelmi drámában Gérard Depardieu, Catherine Deneuve és Philippe Noiret oldalán – utóbbival a Huhogókban is -, majd a Rettenthetetlenben Mel Gibsonnal. Kipróbálta magát Amerikában, többek között a James Bond: A világ nem elég című filmben.

5743547_orig

A világ nem elég

Sophie Marceau egy interjúban arról beszélt, szüksége van arra, hogy szeressék, csodálják és bámulják. Kedvére van a csábítás. A vásznon már fiatalon bizonyította vonzerejét: 18 évesen az Eszelős szerelem című filmben vállalt szabados szexjeleneteket, a Descente aux enfers (Pokolra szállás) című thrillerben egy sokkal idősebb férfival bújt ágyba, Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok című drámában pedig féktelen szerelmi orgiákkal mutatott fityiszt a halálnak. A D’Artagnan lánya című kalandfilmben is inkább a keblei kerültek előtérbe, semmint a kardja.

a8a804cdbb6213dbf5c6d04800ed23da

A rettenthetetlen

Magánélete sok tekintetben párhuzamot mutatott filmjeivel. Egészen fiatalon ismerte meg a nála 25 évvel idősebb lengyel rendezőt, Andrzej Zulawskit. Provokatív és nagyigényű filmeket forgattak együtt, köztük az Eszelős szerelem és az Éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok címűt. Radikális erotikus alkotásokat, amelyek a szerelemről és a megszállottságról szólnak. Tizenöt évig tartó kapcsolatukból 1995-ben egy fiú született, Vincent. Sophie Marceau második gyermeke, Juliette 2002-ben született Jim Lemley producertől. A színésznő párja 2007-től Christopher Lambert volt. 2012-ben össze is házasodtak, két évvel később azonban elváltak. Sophie Marceau sohasem élt egyedül. Szerinte az elválás ugyan mindig fájdalmas, de része a szerelemnek, és az ember nem tudja kontrollálni, hogyan alakul egy kapcsolat. Mottója, hogy kockázat nélkül nincs szerelem.

attends the Premiere of "Marguerite And Julien" during the 68th annual Cannes Film Festival on May 19, 2015 in Cannes, France.

Díva

A színésznő ma már jelkép Franciaországban. Szó szerint. Manapság ugyanis sok helyen az ő arcmása díszíti a polgármesteri hivatalokat: 2012-ben az a döntés született, hogy róla mintázzák meg Marianne-t, a köztársaság allegorikus alakját. Kevesen tudják, hogy a színésznő ír és fest is. A színpadon és rendezőként is kipróbálta magát. Az 1995-ös Fordított hajnal még rövidfilm volt, 2003-ban rendezte első egész estés filmjét Beszélj a szerelemről! címmel.

Fotó: taddlr.com, filmszeresz.hu, tansyrr.com, Europress