A frissen indult EEnlarge Europe az “SOS: Save Our Sources” kampánnyal szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a járvány miatt nagy veszélyben lévő kis klubok mennyire fontosak a zenei ökoszisztémában. Ismert zenészek – többek között Apey, Beck Zoli és Péterfy Bori – mondják el, számukra miért fontosak a kis klubok. 

061.hu

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei ökoszisztémából?

“Hogy a művésszé váljak, aki lettem, a kis klubos fellépések nagyban hozzájárultak” – mondta Anna Calvi a Guardian-nek tavaly. Nem is fogalmazhatott volna pontosabban. Sajnos egész Európában látszik az a szomorú jelenség, hogy a klubok, főleg a kisebbek, függetlenül múltjuktól, eltűnnek. Gondoljunk csak a legendás londoni Marquee Club-ra, a rég ledózerolt budapesti Kultiplexre és R33-ra, a frissen bezárt Dürer Kertre, és még sorolhatnánk. A jelenség hátterében több ok is megbújik, függően attól, hogy mekkora a város, milyen az ország gazdasági helyzete, elvándorolnak-e a fiatalok nyugat-európai nagyvárosok felé szebb jövő reményében. Ez a tendencia évek óta látszik, aztán tavaly megérkezett a COVID. Most minden klub iszonyú nagy veszélyben van.

Az EEnlarge Europe rá akar mutatni erre a veszélyre, és megkér mindenkit, aki valaha akár egy percig is zenét hallgatott, hogy emelje fel a kezét. Hogy hívják fel a figyelmét minden döntéshozónak arra, hogy a zene elemien fontos része mindannyiunk életének, és a kluboknak azonnali, gyors és hatékony anyagi segítségre van szüksége.

“A klubok, legyenek akár kicsik, akár nagyok, ma Magyarországon az éltető terei, tényleges életben tartói a zenekaroknak, legyenek azok is akár kicsik, akár nagyok. A klub nem egyszerűen hely a városban: hanem értékek, jelentések közvetítője, emberek és gondolatok találkozási helye, amely inspirációt és kontextust ad annak a zenei hangnak, ami ebben a térben megszólal. Mert a hang önmagában semmi. Szóval klubot ezzel a felelősséggel érdemes csak csinálni, és szerintem zenekart is csak így. “ – Beck Zoli, 30Y

”A klubok kis oázisok a fogyasztói társadalom és a receptre készülő rádiópop egyre unalmasabb és egyformább világában, ahol igazi zenét hallgathatunk igazi egyéniségektől, újdonságokat fedezhetünk fel és teleszívhatjuk magunkat a művészet és a kreativitás éltető erejével, és ahol olyan emberek között lehetünk akikkel jól érezzük magunkat.” – Péterfy Bori, Péterfy Bori & Love Band

“A mai napig élek-halok a klubos bulikért, onnan indítottunk mindent. Jó vissza emlékezni rájuk. Ha eltűnnek, el sem tudom képzelni, hogy mennyire nehéz dolga lesz majd egy új bandának, pedig eddig sem volt túl könnyű.” – Áron András ‘Apey’, LAZARVS, Apey, Trillion

Az EEnlarge Europe jelenleg öt klub összefogása négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali Pécsről, a Moszkva kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, meg egy elhivatott lány Budapestről. A projekt fő finanszírozója az Európai Unió, és köszönettel tartoznak a JUMP European Music Market Accelerator-nak is.

Vezető kép: Áron András Apey – fotó: Bodnár Dávid