A United frontembere, Pély Barna tizenhét év közös munka után egyéni karrierjére koncentrál, ami magyarul azt jelenti: elhagyta a zenekart. A két alapító tag, Romhányi Áron,valamint Mits Gergő a jövőben hazai sztárénekesekkel kiegészülve lép színpadra. Együtt zenélnek többek között Tóth Verával, Tóth Gabival, Radics Gigivel, Király Viktorral… Mits Gergővel beszélgettünk.

PZL- 061.hu

Az elmúlt húsz évben előfordult, hogy népszerűbb volt a acid jazzes vonal, aztán a funkos jazzy-pop… A nemzetközi trendek hullámai hatottak a United népszerűségére is? 
Szerencsés esetben a művészeti alkotások nem függenek az aktuális divathullámoktól, trendektől, illetve amennyiben igen, alkalmazott művészetről beszélünk. A United soha nem akart megfelelni az aktuális piaci elvárásoknak, ha így lett volna, akkor már az indulásnál “szintipop” fiúzenekarként kezdődött volna el a karrierje,  ezzel szemben valódi zenészek, valódi zenét csináltak és csinálnak a United brand név alatt.

Amikor Pély Barna elhagyta a zenekart, miért nem, egy erős karakterű frontemberrel folytattátok tovább?
Mert egyelőre nem találtunk ilyet. Kézenfekvő volt, hogy az elmúlt évek bevált gyakorlatát folytatva vigyük tovább a műsorstruktúrát a már bevált vendégelőadókkal, de Barna nélkül.

Romhányi Áron, azaz Ron, a United Experience zongoristája

Nem lehet megkerülni a kérdést: miért váltak el az útjaitok?
Mindenki a saját elgondolt zenei pályáját követi, most pedig más lett Barna útja. A United volt mindig a metszet, most pedig nem az.

Nem tartotok attól, hogy ennyi vendégművésszel a fellépések nem a zenekari jelleget erősítik, hanem inkább egy esztrád produkciót hoznak létre?
Nem tartunk ettől, mert ez volt a célunk, és ezen az úton megyünk végig. A United zenekar az elmúlt 17 évben a zenekar tagokkal együtt felnőtté vált, tudatos döntések határozzák meg a zenekar mindennapjait. 

Keresett magyar előadókkal léptek fel. Hogy tudjátok egyeztetni velük a próbákat és a fellépéseket, hiszen mindegyik énekesnek rengeteg koncertje van…
Az elmúlt években ez a gyakorlat már kialakult, vannak akikkel le vannak próbálva a koncertek. Ez a szakmánk, a vendégelőadóknak is ez a szakmájuk. Az embernek a munkájára mindig van ideje.

Tiétek volt az első olyan magyar poplemez, amely ingyenesen letölthető volt. Most, 2017-ben szükség van ilyen innovációkra, apró furfangokra ahhoz, hogy felpörgessétek a zenekar körüli hírverést?
Ez a része is egy szakma, amihez nem értünk, ezért ha szüksége van ilyen jellegű tevékenységre, akkor szakemberek segítségét kérjük, ők pedig ha szükséges, megfelelően felpörgetik a zenekar körül a hírverést. Mert ez is egy szakma.

Van értelme hagyományos értelemben vett lemezt készíteni, amikor gálaműsor jellegű produkciók inkább az élő show-k irányába viszik a zenekart?
A United esztrádos jellegét kifejezetten erre az évre terveztük, két fő sorrendezője az Alba Regia Feszt Székesfehérváron, ahol eddig is Grammy-díjas világsztárok léptek fel. Ennek az eseménynek az egyik nagy fellépője leszünk fúvóskarral készülve. A másik nagy bulink a karácsonyi budapesti nagykoncertünk lesz. Mindkét show-t megörökítjük képen és hangban is, és már új dalt is játszunk majd, 2018-ban pedig komplett új nagylemezt készítünk.

A vezető képen Mits Gergő, a United Experience basszusgitárosa látható (képek United archív)