Szeptemberben az Óbudai Platán Könyvtár egy színes és izgalmas kiállítással dobta fel a klasszikus értelemben vett könyvtári életet, ugyanis bemutatták be Vidák Zsolt grafikus, illusztrátor Hello Budapest című tárlatát. A színes grafikák a főváros rejtett életét, karaktereit és mozzanatait elevenítik meg. A minden elemében részletes, Tesz-Vesz városra emlékeztető rajzokat érdemes jól szemügyre venni, hisz rengeteg humoros momentumot fedezhetünk fel rajtuk.  

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

Vidák Zsolt 2008-ban Molnár Gyula és Pálfi György tanítványaként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakán, elnyerve a legjobb diploma díját. Számos önálló és csoportos kiállítást tudhat maga mögött itthon és a világ számos pontján, például Hollandiában, Norvégiában, és a Dél-afrikai Köztársaságban, illetve illusztrációit spanyol, brazil, amerikai, német, lett, lengyel, horvát, szerb és román magazinok is közzétették. Zsolt legrégebbi nagy hazai kliense a Magyar Posta: eddig olyan témakörökben alkotott számukra, mint például a 2010-es vancouveri téli olimpia, postai furgonok, illetve a MOME 125 éves jubileuma. 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben  is a német Lürzer’s Archive szakmagazin beválogatta a legjobb kétszáz grafikusa közé. 

budapest-vi

“Tavaly a Telepen majd a Nagy Balogh János Kiállítóteremben volt önálló kiállításom. Ezek után keresett meg az óbudai könyvtár, hogy szeretnék az előzőekben kiállított képeket bemutatni. Annyi a különbség, hogy itt már jó néhány új alkotásom is szerepel a repertoárban” – kezdte a történetet Vidák Zsolt a Hello Budapest  tárlatról. “Majdnem minden kép Budapest témájú. Itt élek és nagyon szeretem ezt a várost, amelynek a nyüzsögéséről és sokszínűségéről szól a kiállítás.”

“2010-ben kezdtem el nem sorozat jelleggel ezt a tárgykört, ám közel hat év alatt rengeteg témát dolgoztam fel, így sorozattá kerekedett. Később több képnek is elkészítettem a felújított verzióját azzal a szándékkal, hogy megmutassam, mi változott abban a virtuális térben öt év alatt. És ezt terveim szerint folytatni fogom bizonyos időközönként. Így tulajdonképpen létrehoztam egy sorozatot a sorozatból.”

budapest_bang-summer

Zsolt munkáinak minden egyes centijét érdemes tüzetesen átnézni, hiszen azok mesterien vannak átszőve humoros feliratokkal, karakterekkel, apró pici részletekkel. “A téma az utcán hever, ahogy szokták mondani. Szándékosan sokat sétálok a városban, hogy megfigyeljem az embereket, utcákat, házakat, de nagyon sok karakter és szituáció a saját fantáziám szüleménye. Szeretem annyira kidolgozni a képeimet, hogy a végén még én is elveszek az apró részletekben. Ilyenkor érzem azt, hogy elkészült a rajz.”

Vidák Zsolt kiállítása az Óbudai Platán Könyvtárban szeptember 30-ig látható. 

Vezető kép: Sarkantyu Anna