Az elmúlt öt napban rendezték Budapesten a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A közönség tizenhárom új, egész estés alkotást és csaknem 200 rövidfilmet láthatott az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ moziban és a Szlovák Intézetben.

nullahategy.hu

A holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a magyar Vácz Péter rendezők alkotta zsűri Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók Pszichonauták – Az elveszett gyerekek (Psiconautas, los ninos olvidados) című filmjének ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat, derült ki az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombat este tartott díjkiosztón. Szürreális animációjukban egy ökológiailag elpusztított szigetről próbál kijutni az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó kis hölgy, Dinky. A film erősen társadalomkritikus, beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdelméről.

A kategória különdíját a francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány (La Jeune Fille sans mains) című alkotása kapta. A film a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja, melyben egy szegény molnár alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz. A rövidfilmek között idén 30 film szállt versenybe, köztük számos magyar alkotás is. A zsűri  az idén Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák (Moms on Fire) című alkotását ítélte a legjobbnak, így ő nyerte a legjobb rövidfilmnek járó 2000 eurós díjat. A zsűri különösen értékelte a film tabudöntögető bátorságát, ahogy egy szokatlan témához nyúl, továbbá a figurák kidolgozásmódját és a stop motion animáció magas szintű alkalmazását.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Lauri Järvenpää finn alkotó Féregjárat (Wormhole), Terri Matthews brit animációs A bot rossz vége (The Wrong End of the Stick), valamint az ugyancsak finn Elli Vuorinen Fájós szemek az örökkévalóságig (Sore Eyes for Infinity) című rövidfilmjét. A közönségdíjat Alberto Vazquez spanyol alkotó Decorado című animációja érdemelte ki.

Fotó: Anilogue fesztivál