Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 7
 •  
  7
  Shares

Október 16-án startol a Spanyol Filmhét 2018 az Urániában. Az egy hetes rendezvényen a kortárs spanyol mozgókép kiemelkedő filmjeivel találkozhatnak a nézők. A tíz alkotást felvonultató program széles spektrumát mutatja be az idei és a múlt év spanyol filmtermésének, hiszen a dráma, vígjáték, thriller, de még dokumentumfilm is kerül az Uránia vásznára. 

061.HU

Pablo Berger, Manuál Martín Cuenca, Carla Simón, Brian Alexander, Gustavo Salmerón, Lino Escalera, Fernando González Molina, Santiago Segura, Ramón Salazar és Isabel Coixet. Mi a közös bennünk? Mind a spanyol filmdíjra, a Goya-ra jelölt rendezők, akiknek legújabb alkotása október 16. és 22. között az Urániában tűnik fel. 

Részletes program: 

ABRAKADABRA (r.: Pablo Berger)
vígjáték, 96’, 2017
vetítés: október 16., kedd, 19:30, + október 22. vasárnap, 20:30
A Hófehérke című filmjével Európai Filmdíjra jelölt Pablo Berger most vígjátékkal rukkolt elő. Carmen és Carlos átlagos pár a madridi Carabanchel kerületből. A nő odaadó háziasszony. A férfi építőipari munkás, él-hal a Real Madridért. A pár hétköznapi rutinját váratlan esemény zavarja meg: egy esküvőn Carmen unokatestvére, egy amatőr hipnotizőr a szkeptikus, önként jelentkező Carlos-szal tart bemutatót. Másnap Carlos különösen viselkedik, úgy tűnik valami nem jól sült el.
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-abrakadabra

1993 NYARA (r.: Carla Simón)
dráma, 97′, 2017
Vetítés: október 17., szerda 18:30
Frida hatéves kislány, aki nemrég vesztette el az édesanyját. Ez az első nyár, amit nélküle kell töltenie. Egy Barcelona közeli, elszigetelt vidéki környezetben nagybátyja és nagynénje fogadja be. A nagyszülők és a család barátai hétvégente meglátogatják, de a kislánynak – aki alig érti, ami körülötte történik – nap mint nap szembe kell néznie az új valósággal. Carla Simón ezért az alkotásért nyerte el a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést a Goya-díj gáláján és a Berlinalén.
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-1993-nyara 

AZ ÍRÓ (r.: Manuál Martín Cuenca)
dráma, 112’, 2017
Vetítés: október 17., szerda, 20:30
Álvaro elválik feleségétől, a sikeres bestseller írótól, és elhatározza, hogy megvalósítja álmát: ír egy nagyszerű regényt. Tehetség és képzelőerő híján, azonban nem képes rá… Írástanára útmutatását követve a regény alappilléreit kutatja, mígnem egy nap felfedezi, hogy a fikció a valóságon keresztül írható le. Álvaro manipulálni kezdi szomszédait és barátait, hogy megalkossa saját történetét, egy valós történetet, amely túlmutat a fikción. Az alkotást két kategóriában jelölték Goya-díjra.
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-az-iro

KÖNYVESBOLT A TENGERPARTON (r.: Isabel Coixet)
dráma, 113´, 2017
Vetítés: október 19., péntek, 16:30
1959-ben egy kis angliai településen egy fiatal nő úgy dönt, hogy könyvesboltot nyit, amire korábban nem még volt példa ezen a vidéken. Isabel Coixet könyvadaptációja öt kategóriában hozta el a Goya-díjat és olyan emblematikus angol színészeket vonultat fel a vásznon, mint Emily Mortimer vagy Billy Nighy.
https://urania-nf.hu/hu/film/spanyol-filmhet-konyvesbolt-a-tengerparton

KERTELÉS NÉLKÜL (r.: Santiago Segura)
vígjáték, 87´, 2018
Vetítés: október 19., péntek, 18:45
A színészként megszámlálhatatlan filmben játszó, a Torrente-filmekkel ismertté vált Santiago Segura idén újra komédiát rendezett. Paz élete látszólag tökéletes. Van munkája, párja, barátnői… De még sincs minden rendben. Szorongások gyötrik és kimerült. Kétségbeesésében egy hindu gyógyítóhoz fordul, aki egy ezeréves növényekből készült italt ír fel neki, ami enyhíti a feszültséget. Az ital a vártnál erősebbnek bizonyul…
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-kerteles-nelkul

A LÁTHATATLAN ŐR (r.: Fernando González Molina)
thriller, 129´, 2017
Vetítés: október 19., péntek, 20:30
A Baztán folyó partján egy fiatal lány meztelen holtteste kerül elő. Amaia Salazar felügyelőnő vezeti a nyomozást. Elizondo városába kell utaznia, ahol felnőtt és ahonnan egész életében menekülni próbált. A Spanyol Filmnapok látogatóinak ismerősen csenghet a rendező neve, hiszen a Pálmafák a hóban című alkotása szerepelt a tavalyi válogatásban.
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-a-lathatatlan-or

GARABANDAL, CSAK A JÓISTEN TUDJA (r.: Brian Alexander)
dráma, 96´, 2017
Vetítés: október 20., szombat, 16:30
1961. június 18. A cantabriai San Sebastián de Garabandal településen, Szent Mihály arkangyal látogatást tesz négy fiatal lánynál. Két nappal később, a négy barátnő előtt megjelenik a Kármenhegyi Szűz. A városka plébánosa és csendőrőrmestere olyan eseménnyel szembesülnek, amely meghaladja képességeiket.
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-garabandal-csak-a-joisten-tudja

NEM TUDOK BÚCSÚT VENNI (r.: Lino Escalera)
dráma, 96´, 2017
Vetítés: október 21., vasárnap, 20:30
Carla telefonhívást kap testvérétől: édesapja, akivel már jó ideje nem beszélt, beteg. Még aznap Almeríába repül, gyermekkora színhelyére. Az orvosok csupán néhány hónapot jósolnak az édesapjának. Carla nem hajlandó elfogadni a prognózist, és Barcelonába viszi édesapját kezelésre. Megkezdik közös utazásukat, menekülésüket az elől a valóság elől, amellyel egyikük sem mer szembenézni. 
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-nem-tudok-bucsut-venni

SOK GYEREK, EGY MAJOM ÉS EGY KASTÉLY (r.: Gustavo Salmerón)
dokumentumfilm, 90´, 2017
Vetítés: október 22., hétfő, 18:30
Sok gyerek, egy majom és egy kastély – ezek azok a vágyak, amelyekről Julita Salmerón kislánykorától álmodozott, és amelyek valóra is váltak. Amikor legkisebb gyermeke megtudja, hogy anyja elvesztette meggyilkolt dédanyja három generáción át megőrzött csigolyáját, a család kincskeresésbe kezd azok között a furcsa tárgyak között, amelyeket Julita életének több mint nyolcvan éve alatt felhalmozott. Gustavo Salmerónt eddig színészként láthattuk feltűnni a vásznon, ez az alkotás első rendezése.
https://urania-nf.hu/spanyol-filmhet-2018/spanyol-filmhet-sok-gyerek-egy-majom-es-egy-kastely


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 7
 •  
  7
  Shares