Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A múlt héten mutatták be Az aszfalt királyai című filmet James Mangold rendezésében, Matt Damon és Christian Bale főszereplésével. Az igaz történet alapján készült moziban a váteszi autótervező, Carroll Shelby (Damon) és a vakmerő, brit születésű autóversenyző, Ken Miles (Bale) együtt küzdenek meg a vállalati beavatkozással, a fizika törvényeivel és saját démonjaikkal, hogy megépíthessenek egy forradalmi versenyautót a Fordnak, amivel legyőzhetik a Ferrarit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen. Mi pedig előhúztunk néhányat a filmtörténet legszórakoztatóbb sportpárbajai közül.

061.hu

Tűzszekerek (1981)

Eric Liddell vs. Harold Abrahams

Hugh Hudson négy Oscar-díjjal jutalmazott filmje igaz történetet dolgoz fel két megszállott angol atléta, Harold Abrahams és Eric Liddell gigászi és nemes küzdelméről és útjukról az 1924-es párizsi olimpián elért győzelmükig. Egyikük egy gazdag zsidó család sarja, aki olimpiai győzelmével akarja bizonyítani jogos helyét a cambridge-i társadalomban, a másik egy szerény körülmények között élő skót protestáns lelkész, aki Isten dicsőségéért fut. Egy százméteres válogatóversenyen Eric legyőzi Haroldot, aki profi edzőt fogad, hogy felkészítse. Eric, amikor megtudja, hogy az olimpián az előfutam vasárnapra esik, megtagadja, hogy részt vegyen ezen, bár az olimpiai bizottság nagy nyomást gyakorol rá. Végül kompromisszum születik, amikor a lelkész lehetőséget kap, hogy a 400 méteres távon induljon. Harold és Eric is győz a versenyszámában, majd tovább folyik életük. Eric Liddell mint misszionárius tevékenykedik, a második világháborúban halt meg. Harold Abrahams sportember és jogász, 1978-ban éri a halál. Vangelis halhatatlan zenéjével kísért varázslatos és felemelő képsorokban követhetjük végig a két kiváló sportember elszánt küzdelmét a személyes és az olimpiai diadalért.

Space Jam – Zűr az űrben (1996)

Tune Squad vs. Monstars

A Warner Brothers főnyúla kosármeccsre hívja az apró űrlényeket, akik azzal a céllal érkeztek a Földre, hogy főnökük szórakoztatására elrabolják a Looney Toons (Bolondos dallamok) legendás rajzfiguráit. Ha vereséget szenvednek, Tapsiék maradnak, győzelmük esetén pedig mindannyian Swackhammer kezébe adják magukat. Az idegenek elfogadják az ajánlatot, ugyanis van egy rendkívüli tulajdonságuk: pillanatok alatt képesek új adottságot magukévá tenni – most pedig az NBA sztárjaiból szippanthatják ki a tudást. Amikor Tapsi felfedezi, mi készül, a világ legnagyobb kosárjátékosához, Michael Jordanhez fordul segítségért, aki egykori sportágát otthagyva baseballjátékosnak szegődött. Az animációval kombinált élőszereplős film alapötlete reklámfilmnek indult, aztán meglátták benne azt a piaci rést, ami mindenkinek a legkedvezőbb volt, így jött létre az egész estés családi film. A Space Jam a filmtörténelem legtöbb bevételt hozó kosaras témájú filmje, a maga 90 millió dolláros profitjával. Még úgy is, hogy számos kritikusa lehúzta, mondjuk nem teljesen alaptalanul. Bill Murray – akárcsak cameójával a Zombielandban – önmagát alakítja, és ezt el is mondja Dodó Kacsának, amikor megkérdezi, hogy mégis mit keres itt? “A producer a barátom” – feleli, és ez valóban így is volt. Ivan Reitman és a színész még a Szellemirtók forgatásán haverkodtak össze.

Rocky I-II (1976, 1979)

Rocky Balboa vs. Apollo Creed

Az első Rocky film egyszerű és puritán underdog történet, Stallone egy csóró, egyszerű észjárású, kisstílű philadelphiai bunyóst alakít, aki amatőr meccsekből és kétes pénzbehajtásokból próbálja felszínen tartani magát. Az ünnepelt bajnok, a nála sokkal technikásabb és tapasztaltabb Apollo (Carl Weathers) csak azért áll ki vele, mert már minden komolyabb riválisát elpáholta, és más nem mer vele ringbe szállni. Balboa, az Olasz Csődör ráadásul nem is nyer, ellenben erkölcsi győzelmet arat: bár végigharcol 15 embertelen menetet és rommá püfölt, biohorror arccal is sikerül padlóra küldenie ellenfelét, az végül feláll és pontozással megnyeri a meccset. Talán ezért a szerénységért is akasztott le a film három Oscart is – és innen indult be igazán Stallone karrierje. A második részben Apollo nem hagyja annyiban a dolgot, és újból kihívja Rockyt, hogy bebizonyítsa, az ismeretlenségből feltörő bokszoló lenyűgöző eredménye csupán véletlen volt. Rocky visszautasítja a bajnok kihívását, ám később mégis úgy dönt, újra felveszi a kesztyűt. Újból edzeni kezd, és mestere, Mickey segítségével felkészül a küzdelmére. A nyolcrészesre hizlalt ökölvívó-saga további epizódjainak színvonala már az eleve gyengébb másodikat sem éri el, Balboa nagy ringbeli riválisai közül azonban a 4. részben színre lépő brutális szovjet húsgólem, Ivan Drago (Dolph Lundgren) alakja talán a legemlékezetesebb.

Hajsza a győzelemért (2013)

James Hunt vs. Niki Lauda

Az 1976-os Formula–1-es szezont a McLaren színeiben versenyző vagány brit pilóta és a Ferrari fegyelmezett osztrák zsenijének küzdelme jellemezte. Hunt akkor már sztár volt, Lauda pedig az 1975-ös világbajnoki címmel a háta mögött szállt harcba a világ legveszélyesebb pályáin. Laudát évekig bombázták az életének megfilmesítésével kapcsolatban, de mindig ellenállt. Ron Howard volt az egyetlen, akinek a felkérésére rábólintott, a nem kiemelkedően tehetséges, de megbízható és bármikor bevethető rendező pedig megszolgálta a bizalmat. Bár nem sok közük van a történethez, a filmet az amerikaiak is zabálták, ami részben érthető: jobb pillanataiban a Hajsza a győzelemért egy érdekfeszítő sportfilm, ahol a tesztoszteronnál csak az adrenalin csöpög többet. A kocsiját folyamatosan fejlesztő, a végletekig racionális Lauda és az életet meg a nőket két kézzel habzsoló Hunt rivalizálása nem csak lebilincselő versenyekben, de tragikus fordulatokban is bővelkedik. Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét vitte véghez: alig hat héttel súlyos balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét. Daniel Brühl hónapokig mozgott együtt a veterán osztrák pilótával, egy időre be is költözött hozzá – nem véletlenül mondta az osztrák a bemutató után, hogy még maga is elképedt a hasonlóságon. Chris Hemsworthnek pedig simán elnézzük, hogy Hunt bőrében nem kockáztatott, csupán újra eljátszotta Thort.  

Borg/McEnroe (2017)

Björn Borg vs. John McEnroe

A 1980-as wimbledoni férfi egyéni döntőmérkőzést ma is a sporttörténelem legnagyobb eseményei között tartják számon. A majdnem négy órán át tartó összecsapás a világ első számú teniszezője, az immár az ötödik wimbledoni bajnoki címére hajtó svéd Björn Borg és a világranglista második helyezettje, ám sem a nézők, sem sporttársai között nem túl népszerű, faragatlan, indulatos amerikai John McEnroe között zajlott. Janus Metz Pedersen rendező korántsem hagyományos sportfilmet forgatott, persze két ilyen frusztrációkkal és fájdalmakkal teli lélek bemutatása amúgy is izgalmasabb feladat. Mondhatnánk, a film legnagyobb hibája az, hogy McEnroe-t messze elhanyagolja Borghoz képest, de mégiscsak egy svéd filmről van szó, hazájában nem véletlenül szimplán Borg címen vetítették a mozik. Mindenesetre sajnálkozhatunk, hiszen mindkét fél fantasztikus tápanyag- egy filmen ritkán megénekelt sportág igazi legendái, akik egy impozáns, jól eljátszott és remekül megrendezett filmben kelnek életre. Sverrir Gudnason kiválóan alakítja a szokásai rabjává vált autisztikus Borgot, de az ultratemperamentumos McEnroe figurájában kevesebb játékidejével is többet ad a Hollywoodban botrányai és nevetségesen magamutogató performanszai miatt számkivetetté vált Shia LeBeouf.

Kidobós (2004)

Peter LaFleur vs. White Goodman

Meglehet, hogy a prosztóság csúcstámadásaiban jeleskedő alpári filmkomédiákra gerjedni színtiszta szégyen, de a műfaj Ben Stiller nevével fémjelzett darabjainak többségén könnyesre röhögni magunkat bűnös, de indolkolt élvezetet jelent – gondoljunk csak a Trópusi viharra. Stiller ezúttal producerként és színészként támogatja lealjasodásunkat, ő alakítja a nagypályás gyúróterem horrorsérós schobertnorbiját, aki a történet antagonistájaként hadjáratot indít az apatestű lúzerek testmozgást mímelő klubja, illetve annak vezetője ellen. A langaléta LaFleur (Vince Vaughn) ugyanis életében először komolyan felveszi a kesztyűt, és kidobós bajnokságra nevezi idétlen és puhány csapatát, hogy a horribilis számlákat kifizetve nyugodt szívvel beinthessen a kis klubját felvásárolni és birtokolni vágyó konkurens teremtulajnak. A kidobós verseny azonban meglepően kemény játék, hőseink is csak egy brutális kiképzés és a prepubertás lánycsapat doppingvétség alapos gyanújából fakadó kiesése révén jutnak a döntőbe, ahol a velejéig romlott Goodman és gyilkos csapata várja őket egy mindent eldöntő csatára. Stiller mellett a júliusban  elhunyt színészlegenda, Rip Thorn brillírozik a béna jófiűk  mocskosszájű perverz edzőjének szerepében.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •