Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Bruce Springsteentől Mick Jaggerig számos zenész méltatta a 90 éves korában szombaton elhunyt Chuck Berry szerepét a rock and roll történetében.

MTI

Bruce Springsteen úgy vélte, hogy “Chuck Berry a rock valaha élt legnagyobb zenésze, gitárosa és szövegírója volt. Hatalmas a veszteség, egy óriást veszítettünk el örökre” – írta Twitter-üzenetében. “Meg szeretném neki köszönni a zenét, amellyel megajándékozott bennünket, és amely annyira megihletett minket. Felderítette kamaszéveinket, életet adott álmainknak, hogy zenészek legyünk és színpadon lépjünk fel. Szavai mindenekelőtt ragyogók voltak, és új fényben világították meg az amerikai álmot. Chuck, hihetetlen voltál, a zenéd örökre belénk vésődött” – írta Twitter-üzenetében Mick Jagger.

A Rolling Stones külön üzenetben is megemlékezett Chuck Berry haláláról. “A rock igazi úttörője volt, hihetetlen volt a befolyása. Nemcsak briliáns gitáros, ragyogó énekes volt, de kiváló a színpadon is, és mindenütt. Valódi mester volt szövegíróként is. Chuck Berry dalai örökkévalók” – írták. A Rock and Roll Dicsőség Csarnoka a “rock and roll eredeteként” méltatta közleményében Chuck Berryt. “Tehetséges gitáros, csodálatos színpadi előadóművész és szakképzett dalszerző volt, akinek zenéje és dalszövegei megragadták az 1950-es évek tinédzserei életének lényegét” – írták

Brian Wilson, a Beach Boys együttes egyik alapító tagja, zeneszerző szerint Chuck Berry hatalmas inspirációt jelentett számára. “Hiányozni fog mindenkinek, aki szerette a rock and rollt” – hangsúlyozta. Rod Stewart úgy vélte “minden Chuck Berryvel kezdődött. Megihletett bennünket. Az első albuma, amelyet megvettem, a Live at the Tivoli” volt, és utána többé már nem voltam ugyanaz.” Lenny Kravitz Twitter-üzenete szerint “Chuck Berry nélkül egyikünk sem lenne ott, ahol van. Folytasd a rockot, testvérem!  Ronnie Wood annak a véleményének adott hangot, hogy “Chuck Berry halálával egy korszak ért véget. Egyike volt a legjobbaknak, ő volt az inspirációm, egy igazi személyiség”. Keith Richards arról írt a Twitteren, hogy “az egyik nagy fényem kihunyt”.

Arnold Schwarzenegger is megemlékezett a rock and roll legendáról. “Amikor tízéves voltam, minden éjjel arról álmodtam, hogy Amerikába megyek, az álmok filmzenéje Chuck Berry volt. Ő adta a rockot a világnak” – hangsúlyozta. Joe Edwards, a St. Louis-i Bluberry Hall zeneklub tulajdonosa, ahol Chuck Berry rendszeresen játszott a halála előtti években, úgy vélte, hogy “Chuck Berry sztárt csinált a gitárból. Kiemelte a ritmus háttérhangszer szerepből és intuitív módon megkoreografálta a rock and roll első nagy mozdulatait”. Scott Kelly űrhajós arról írt, hogy “a zenéd megrázta a Földet. Azután csillagközivé vált a NASA Voyagerének fedélzetén”.

Kép: NBC News


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •