Május 6-án az Erkel Színházban ad koncertet a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke, a világ egyik legjobb basszusgitárosa. Clarke – aki pályafutása során együttműködött mások mellett Quincy Jones-szal, Stan Getzzel, Paul McCartney-val, Jeff Beckkel, Keith Richards-szal, Aretha Franklinnel, Stevie Wonderrel és Herbie Hancockkal – több mint 40 albumával méltán kiérdemelte az „élő legenda” státuszt, erről május 6-án a magyar közönség is meggyőződhet.

061.hu

A philadelphiai születésű Clarke az 1970-es évek eleje óta a Return To Forever nevű jazz-fúziós együttes sikerével az amerikai zenei élet állandó alakítója. Az akusztikus és elektromos basszusgitáron egyformán dinamikusan játszó Clarke volt az első jazz-fúziós basszusgitáros, aki turnékat vezetett, és világszerte teltházas koncerteket adott. Clarke a jazz és a jazz-fusion igazi úttörője.

Kreativitását minden elképzelhető módon elismerték és jutalmazták: arany- és platinalemezek, Grammy-díjak, Emmy-jelölések, BMI-díj, és gyakorlatilag minden létező olvasói és kritikai szavazás. Ő volt a Rolling Stone legelső Év Jazzembere, és aki 10 egymást követő évben nyerte el a Playboy zenei díját. Clarke-ot a Bass Player Magazine életműdíjjal tüntette ki, 2011-ben a Montreali Jazz Fesztiválon a nagy presztízsű Miles Davis-díjjal tüntették ki munkásságáért.

Az alábbi videón Clarke a hangszer két másik fenoménjával, Marcus Millerrel és Victor Wootennel:

A zenekar tagjai:

Stanley Clarke – basszusgitár, nagybőgő
Jahari Stampley – billentyűs hangszerek
Colin Cook – gitár
Jeremiah Collier – dobok
Ernesto Modeste – szaxofon