Ha a Tv2-nél abból indultak ki, hogy létezik közös halmaza a valóságshowk ösztönlényeire, valamint a wannabe tinibálványokra kíváncsi nézőknek, bizonyára nem tévedtek. Első adásai után azonban magabiztosan kijelenthető, hogy a Star Academy csakis a retinába égetés mindennapi rutinjával küzdhet az érdektelenség ellen.

MARKOVICS PÉTER – 061.hu

Már a Star Academy szinopszisa rávilágított arra, hogy mire gyúrnak ősszel a Tv2 szórakoztató részlegénél. Bár akadnak tartalékai (például a kezdetektől megbízhatóan teljesítő Sztárban sztár), a csatorna most épp az esztrádízű tehetségkutatók és a beköltözős reality-freakshow-k, vagyis a kereskedelmi televíziózás két talán legkárosabb műfajának összefolyatásával próbálkozik, hogy ezzel is árnyalja lízingelt tartalmainak kiüresedését.

Ez a vákuum pedig a kertévés tehetségkutatókat és a reality-ket is fojtogatja. A Star Academy merítéséből összesen három említésre érdemes hang bukkant fel, ami – bár az utóbbi csillagkeltetők vajúdásait tekintve nem is olyan rossz arány – jelzi, hogy a fényrejáró ifjúság tehetségei egyszerűen nincsenek elegen ahhoz, hogy évszakonként kitöltsék a műsoridőt.

Az ötvözet azért is szerencsétlen, mert a két műfajt éppen a legszórakoztatóbb tartalmaitól fosztja meg: a tehetségkutatóból elmarad az előmeghallgatások pojácafelhozatala, és a valóságshow-tartalom sem az igazi. A voyeurré aljasított kanapéközönség ugyanis ezúttal nem egy gondosan kasztingolt véglényválogatott intim világának mélységeibe, hanem viszonylag vállalható exhibicionisták gyakorlással, lazítással töltött hétköznapjaiba nyerhet bepillantást. Igaz, nem mondhatni, hogy az eddigi három adásban a zsé-faktor termonukleáris csapást mért volna a jóízlésre, de jobb, ha nem kiabáljuk el. Noha a falloszkopterezést meg a klotyón megejtett coitust talán hiába is várnánk ettől a társaságtól, olyan mondatokba azért belebotolhatunk, mint hogy

„lett volna egy testvérem, de állítólag megettem anyámban“.

Vastag Csaba zsűritag sem píszízik sokat, amikor az egyébként igen suta produkciót nyújtó csinibabának többször is odaveti, hogy csiszolatlan gyémánt ő, akit a beköltözés után bizonyára a villaakadémián is többen megcsiszolnának. Más-más hangvételben ugyan, de úgy tűnik, hogy ehhez a szinthez igazodik a zsűri többi tagjai is. Pásztor Anna például a bölcsészdiplomáját belengetve és beárazva, egy bekólázott lakossági filozófus vehemenciájával ontja magából a böszmeségeket. Keresztes Ildikó ugyanakkor megint megtalálta gyémántlelkű kedvencét, aki egy tehetséges, ámde roppant idegesítő hangszínű zsúrfiú képében nyomban meg is nyitotta a könnycsatornáit.

„Olyan szép a lelked, hogy azt el sem lehet mondani“

– mondja és sír. Szinte pironkodva írom le, hogy a Star Academy legbiztosabb jelenése Majka, aki láthatóan tökéletes médialénnyé alakult az elmúlt években. Talán a magasságbeli eltérés teszi, de ha elég közel állnak egymáshoz, az ózdi hérosz és műsorvezetőtársa, Ördög Nóra olyanok, mint hasbeszélő és gonosz kezesbábja, aki imázsromboló fricskákkal lopja el a show-t az arcoskodó versenyzők és zsűri elől. Nem rajta múlik majd, ha a műsor elhasal.

A Star Academyról valamiért az Alien 4. legszomorúbb jelenete ugrik be, amelyben a félresikerült ember-űrrém hibridlény a lángszórós Ripley-nek könyörög, hogy vessen véget nyomorúságos kérészéletének. Mondanom sem kell, esetünkben e kegyes gesztus a távirányítót markolászó nagyérdeműt illeti meg.

Fotó: 24.hu