Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hogy az Alice Tükörországban forgatása előtt indult-e turbó smink szak az UCLÁ-n, nem tudjuk, de ha igen, akkor nemrég diplomázott az első évfolyam, és a vizsgafilmjük éppen az Alice lett… Kalapos sminkje olyan jól sikerült, hogy nem kell Kerényi Imrének lenni ahhoz, hogy néha maga Zrínyi Miklós is eszünkbe jusson róla.

PLZ – 061.hu

Ez persze csak véletlen volt, de az nem, hogy a film szépen felrakott egy művészettörténeti homokozót is, ahol Arcimboldo és Otto Dix figurái is megjelennek. Ja, és az sem kizárt, hogy Tim Burton elindított egy goth-fantasy rendező szakot is, hogy nyugodt szívvel rendeljen bérmunkákat. Ez a húzása olyan jól sikerült, hogy tíz goth-függőből kilenc azt gondolná, hogy ez a film is Burton szellemi terméke. A Tüköroszágot már James Bobin rendezte, aki eddig csak a Muppet-filmekkel tűnt ki. Ha abból indulunk ki, hogy az Alice is filmes trükkök egymásutánja, akkor rendben is lennénk.

Alice (Mia Wasikowska) returns to the whimsical world of Underland to help the Hatter (Johnny Depp) in Disney's ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS, an all-new adventure featuring the unforgettable characters from Lewis Carroll's beloved stories.

Az Alice Tükörországban című mesét 1951-ben a Disney már egyszer feldolgozta, nem is akárhogy, még magyar nyelvű meselemez is megjelent Lewis fantáziaáradásából, de vannak, akiknek a cím eszébe juttatja a Siouxsie and the Banshees egyik legjobb lemezét, a feldolgozásokat tartalmazó Through the Looking Glasst, és egy lóugrással máris a goth-fantasyk világába jutottunk. Az „időutazós” Tükörország nemcsak irodalmi törzsanyag, de a populáris kultúra önálló univerzuma számtalan mellékbolygóval. A pszichológia is használja különböző esetek leírásánál, de a 2016-os változatról is rendesen lehet szüretelni, nyilvánvaló, hogy az Idő birodalma a filmkultúra eddigi legjobb steampunk-látomása, a gonosz Vörös királynő palotája pedig elég egyértelműen veszi le a Vörös tér hagymakupoláit…

Alice-Through-the-Looking-Glass-Wallpaper

De az Alice Tükörországban nemcsak a képzőművészeti és a divattörténeti összekacsintások miatt izgalmas, hanem a kortárs filmekhez való viszonyában is. Nem nehéz felismerni a Transformer-filmek harci robotjainak steampunk őseit sem. Talán meglepő, de a felülstilizált mesevilág, és a túlhajtott sminkek és kosztümök ellenére is átjön a remek színészi játék, Mia Wasikowska (Alice), Johnny Depp (Kalapos), Anne Hathaway (Fehér Királynő), Helena Bonham Carter (Vörös Királynő) is emlékezetes alakítást nyújtanak, még ha Johnny Deep kivételével mindannyian ugyanazt a figurát hozzák.

Alice-Through-The-Looking-Glass-Official-Trailer-2

A Kalapos Tükörországban már nem egy bohém szerzet, hanem halálra vált agonizáló alak, akinek a szemében ott az elmúlás. Az Időt alakító Sacha Baron Cohen pedig már nem először mutatja meg, hogy jól áll neki a mese, ott volt a némileg szintén steampunk zsánert mutató A leleményes Hugó, amelyben az állomásfelügyelőt alakította. A viktoriánus kulisszát remekül felülfogalmazó Alice Tükörországban szerves folytatása az 1 milliárd dolláros álombevételt hozó Csodaországnak. Olyan, mintha egyszerre vették volna fel a két filmet, és annak ellenére működik, hogy Burton ezúttal csak szellemi védnöke volt a mozinak.

 Alice Tükörországban
amerikai mesefilm
Rendező: James Bobin
Producer: Tim Burton
Szereplők: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway , Sacha Baron Cohen
Bemutató: 2016. június 2.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •