Miután a kereskedelmi televíziózás egykori zászlóshajója hosszú évek óta alaposan kiveszi a részét az audiovizuális szőnyegbombázásban, nincs is különösebb okunk sajnálkozni a TV2 újabb mélyrepülésén. Pláne, hogy a csatornának azért mégiscsak sikerült összerántani egy-két olyan szórakoztató műsorformátumot, ami bevethető a bajban. Amikor a nézettség időnként a múlt hetihez hasonló magmatikus mélységekbe száll alá, jön a Sztárban Sztár vagy A Nagy Duett, és lám, máris hasznosul a drága reklámidő.

MAPET – nullahategy.hu

Noha A Nagy Duett sem lóg ki a kertévés gagyiverzumból, a TV2 kínálatában jelenleg nincs más, ami a dadaista hírszolgáltatástól meg a high-techbe csomagolt búcsús színvonaltól viszolygókat is képes lenne hétről hétre a képernyő elé szegezni. Ebben pedig nem csekély szerepe van annak, hogy a show profi énekesekből és többnyire haszontalan celebekből kikevert sztárpárjai elkerülhetetlenül hülyét csinálnak magukból, ezzel árnyalva a szomorú jövőképet, amelyben a zsé-faktor termonukleáris csapást mér a minőségi szórakoztatásra. A siker egyik fontos összetevője, hogy a rokokó csomagolás ellenére is roppant egyszerű show-ban mindig akad néhány csörgősipkás, aki véresen komolyan veszi a küldetését.

Az előző évadban például a koleszterinmészáros Schobert Norbi, aki Keresztes Ildikó ketrecbe zárt, beolajozott szexrabszolgájaként óbégatta a zenetörténet egyik leggagyibb diszkóslágerét, a végére megeresztett eunuchsikollyal pedig talán még a Dzsingisz kánra verető Berki Krisztián ogrearcán is megrepesztve a betonvakolatot. Fülsértő énekhangokból persze a vasárnap indult 5. évadban sincs hiány. Vegyük csak például a Danny Blue nevű műmágust, akit legutóbb akkor röhögtem körbe, amikor Hajdú Péter Frizbijében fél perce meghalt, majd csettintésre feltámasztotta magát. Most, hogy a Houdini-reinkarnáció cybernácinak öltözve rappelte el a 2 Unlimited No Limitjét a megasztáros Tolvai Renátával, nem támadt nevethetnékem, ahogy a Kis Grófót itt és most Hódi Pamelára, a tengeri uborka sérót meg emós frizurára cserélő Jolly produkcióján sem jött át igazán a #mulatási, pedig a bal kézzel rajzolt Falco-karikatúra tökéletes választásnak tűnt a trashkirálynő Berkinéhez.

Nyilvánvaló, hogy Győrfi Pál, a mentőszolgálat celebszóvivője is szeret szerepelni, bár miután náthás barnamedveként már az első adásban kibrummogta magát a műsorból, talán belátja, hogy okosabb lett volna, ha a kaptafánál marad. Vele együtt sajnos az egyik legjobb és legfeketébb hangú magyar jazzénekesnő, Fábián Juli is kiesett, ami persze rámutat, hogy a roppant bizonyítási vágy ellenére A Nagy Duett műfajilag mégiscsak közelebb áll a majomparádéhoz, mint egy énekversenyhez.

Az ötödik évadra beláthatta ezt a zsűri is, amely a produkciók közötti ordító különbségek ellenére (a gasztroarc Sági Szilárd és Völgyesi Gabi énekesnő az Animals és Petőfi Sándor házasításából előadott dala magasan verte a mezőnyt) mindegyik, szakmailag javarészt értelmezhetetlen duettet a maximális 30 vagy 29 ponttal jutalmazott, így a poénkodáson és egymás szívatásán túl az első adásban nemigen volt egyéb funkciója. Ez pedig elsősorban Kasza Tibor játszótere, aki zsűritagként már az előző évadokban is sokszor ellopta showt. Érdekes, hogy a hazai könnyűzene lealjasításában bűnrészes bulvárbuzgár alakja éppen A Nagy Duettben finomodott kedvelhető, szórakoztató médialénnyé, mialatt önkritikus kikacsintásokkal színezett laza, vicces és meglepően találó kritikákkal szórta meg a kínlódó versenyzőket. Az új széria unalomba fulladó felütése alapján talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ha nem Till Attila a műsorvezető, a fickó egyedül cipelte volna el a hátán az egész kócerájt.

Rejtély, mire számíthatunk a későbbiekben, az viszont borítékolható, hogy a háromórás műsoridővel – legalábbis az anyacsatornán – nem csobog már sokáig ez a műsor. Fene tudja, legközelebb talán érdemes volna a TV2 sztármátrixán kívüli világ izgalmasabb, érdekesebb (értékesebb) alakjai közül is összegereblyézni néhányat. Nehogy már megint azzal jöjjenek, hogy a kertévékéknél csak a szemetet fújja össze a szél.

Fotó: media-vilaga.hu