A roppant műsorválaszték dacára – vagy talán épp amiatt – a képernyőről mostanság mintha egyre halványabb ingerek csiklandoznák egyre ritkábban a nevetőizmainkat.  Ez azért is furcsa, mivel a tréfatitánt már egy ideje nem Sas Józsefnek hívják. A valódi vagy tettetett agyhalottakkal viccelődő Észbontók után a Viasat3 újabb trash vetélkedővel rukkolt elő, a Sikítófrász című celebszívató a múlt heti első rész után ma este folytatódik a csatornán. És hogy mire számíthat majd este? 

MAPET – 061.hu

Hacsak nem akarjuk megerősíteni az emberi faj kipusztulásának szükségszerűségébe vetett hitünket, messzire kerüljük el a Viasat3 Sikítófrász című műsorát – javasoltuk volna úgy tizenöt évvel ezelőtt. A reality- és celebszaporulat mára azonban éppen elég tompára gyalulta a receptorainkat ahhoz, hogy szempillánk sem rebbenjen, ha VV Cromagnon önfeledten kukikopterezik a képernyőn, miközben egy homo erectus élőben bütyköli paplanszájú választottját a luxusvilla klotyóján. Ahogy rezignáltan vesszük tudomásul azt is, hogy a Viasat3 új vetélkedője csupán újabb jelzőtábla a kertévés mélypont-expedíció végtelennek tűnő útján.

A műsor – ki hitte volna – igen egyszerű koncepcióra épül, a Sing If You Can című brit formátum és az amerikai Killer Karaoke alapján. A hazai ötvözetben két háromfős brigád versenyez egymással, tagjaik kispados haknicelebek: javarészt beazonosíthatatlan dalospacsirták a kertévés tehetségkutatók és mulatós királyságok lerakatából meg a Kiégett Kabalák szigetéről. Feladatuk elénekelni egy dalt a saját repertoárjukból úgy, hogy közben egy „paramesternek” csúfolt szadista hipszter válogatott szemétségekkel igyekszik tönkretenni az estéjüket.

Eddig nem is hangzik rosszul. Hiszen miért volna alantasabb röhögni a Kis Grófóval közös slágerébe bele-belesikító Jolly-n az ő tengeri uborkára emlékeztető hajszerkezetével, mint hitvány lakodalmas veretéssel meg tengeri uborka frizurával roncsolni a közízlést?  Vagy itt van nekünk a Mizu-ra sáskasereggel hadakozó VV Cristofel, aki annyiban különbözik a páfrány szellemi vértezettségével megáldott Obelixtől, hogy csecsemőkorában nem varázsitalos kondérba, hanem egy vödör kokainba ejtették. Kultúrember persze aligha képes jól mulatni egy ilyesfajta műsoron, az ízlésterroristák játékos megbüntetése azért lehetne annyira szórakoztató, mint trumpistának egy fájdalomüvöltés a beiktatási szertartáson.

Csakhogy a Sikítófrász csöppet sem mulatságos. Már az első adás elején felmerül a gyanú, hogy a hatásvadász cím eleve nem a fizetett áldozatok szívatására, hanem a várható nézői visszacsatolásra utal. Noha a “házigazda” Lakatos Márk személye a garancia, hogy a műsorkészítők komolyban vették a  trash műfaját, sem a plázacica pantomimmel súlyosbított műsorvezetés, sem az ötlettelen és ismerős celebszivatás (pl. Celeb vagyok, ments ki innen!) nem üti át az érdektelenség falát.

De a dolog a zsűrinél romlik el igazán. Mert hát mi szükség zsűrire, ha nincs is produkció? Mit is lehet utólag mondani az ismeretlen zsúrfiúnak, akinek éneklés közben tíz kiló jeget öntöttek a jancsikájára? „Jól nyomtad a nótát, haver, de ennél sokkal több van benned. Hat pont”? Felmerülhetett a szerkesztőkben is, hogy ezzel befürödhetnek, ezért a megmondócsapat inkább a szánalomfaktort helyezi középpontba az értékelésben. Azaz magas pontszámra az számíthat, aki őszintén végigsikoltozza a műsorszámát, alacsonyra pedig az, aki állja a sarat. Csakhogy a Sikítófrászban ez sem igazán működik, mivel a bölcs megállapítások helyére kívánkozó „roast”, a vicceskedő nyilvános megszégyenítés is elmarad. A zsűri tagjai – Dér Heni, Ganxta Zolee  meg az Animal Cannibals: Qka MC és Ricsipí – valószínűleg nem elég bunkók kevésbé népszerű celebtársaik porrá égetéséhez.

Sikítófrász – Viasat3, magyar reality show
második adás: február 2., csütörtök, 21.00

Fotók: Viasat3