Most, hogy atomtudósok szerint éjfél előtt két percet mutat a Végítélet Órája, talán érdemes lenne átgondolni, mivel is biztosíthatnánk az emberiség túlélését. Annak, aki látott már valóságshow-t, neadj’isten beleszaladt a héten indult Exek az Édenben című produkcióba, kézenfekvőnek tűnhet a megoldás.

MAPET – 061.hu

Vajon mit tehetnénk a fajfenntartás érdekében, ha egy paranoiás főkretén rátenyerel a nagy piros indítógombra és beköszönt a nukleáris tél? Az Exek az Édenben kezdő duplarésze rávilágít: ahhoz, hogy elkerüljük a dodók sorsát, érdemes atombiztos helyen tárolni néhány valóságshow-szereplőt. A kaszt szexuálisan túlfűtött képviselőiről nem nehéz elképzelni, hogy míg a radioaktív izotópok feleződnek, ők puszta élvezetből megtízszereződnek, és ha már tiszta a levegő,  villámgyorsan újra benépesítik a Földet. De lássuk, mi is indította be bennünk a magfizikát.

Két éve a TV2  a Viasattól átvett Éden Hotel „állati ösztönök, emberi logika” szlogennel futott évadával próbált megkapaszkodni a kertévék főműsoridős bajnokságban. A játékszabályok értelmében a főnyereményéért csak a műsorban összejött párocskák nyomulhattak, miközben a Costa Rica-i naplementében hetente vetettek be újabb szingliket a műsorkészítők. Ment is a cserebere, aki pedig egyedül maradt, annak hasta la vistát mondtak. Ez a szegény ember kék lagúnája valamelyest mégiscsak kiemelkedett a valóságshow-mezőnyből, mivel a jobbára agyatlan ösztönlények bacchanáliáját majdnem sikerült párválasztós taktikai realityként megetetni a kanapéközönséggel. Újdonság volt az is, hogy a nézőt kizárták a szavazásból, azaz a szereplők csupán egymásnak játszottak, sorsuk a társaik kezében volt.  

Ettől függetlenül a szebb napokat látott csatorna nagyot zakózott az Éden Hotellel is , nem is csoda, hogy a brit Ex on the Beach alapján felspécizett változat újfent a Viasat3 műsorkínálatában landolt. Első blikkre nincs különösebb eltérés a két formátum között: az Exek az Édenben sem más, mint egy körbecsajozós kerítőshow néhány amorózóval meg nemzetcsalogányával a trópusi csodatájba rakott luxusingatlanban, amelyhez ezúttal az indonéziai Bali szigete szolgál háttérként – érthető is, hiszen Siófokon ilyenkor még elég hűsi van. A műsor házigazdája az ex-szépségkirálynő és szörfmodell Bódi Szilvi lett, aki ugyan esztétikai forradalommal ér fel a heremángorolt Berki Krisztián után, kissé bántó hangja miatt azonban éppúgy nem ártott volna szinkronizálni, mint a bőrfejű kiborgot, akiből anno a forgatás három hónapja alatt sem sikerült kiprogramozni a Stephen Hawking beszélőgépét idéző hangsúlytévesztéseket.

Noha még nem indult be igazán, az eddig feltűnt karakterek alapján az Exeket szintén a pózolás-bulikázás-hányás-párzás vonalon kell elképzelnünk. Azzal a különbséggel, hogy az első perctől szélsebesen épülő románcokat – ha a címből még nem lenne egyértelmű – a későbbiekben felbukkanó exbarátok és exbarátnők szakmányban fogják szétrobbantani. Bár egy ilyen műsort inkább abban a párhuzamos dimenzióban illetné dicséret, ahol a kultúra és az ízlés ismeretlen fogalmak, a szerkesztőknek és castingosoknak mindenképpen jár az elismerés. Gigászi munka lehetett ugyanis összekukázni az érdekesebb arcokat, feltérképezni párkapcsolataikat és szexuális szokásaikat, majd beszervezni az exeket és összehangolni a kiutazásukat úgy, hogy a turnus tagjai ne is sejtsék, hogy mire megy ki a játék. 

Sajnálatos módon azonban ezúttal is többségbe kerültek a viharszürke aurájukat legyezgető újbeszélők, akiknek a bonmot-i között egyelőre nem akadtunk olyan ragyogó gyöngyszemekre, mint amilyeneket az Éden Hotelben gurítottak elénk. Míg abban elhangzott például egy felvetés az óceán lecsapolásáról, hogy végre kiderüljön, léteznek-e sellők, az Exek eddigi legerősebb szentenciáit a hiperaktív vállalkozó Bence szállította, aki bemutatkozás gyanánt azt mondta a szájával, hogy egy nimfomániás (!) állat. Mégsem ő vitte szobára a hibátlan fogsor fétises Diát, akinek állítólag papírja van róla, hogy tényleg szexfüggő. Hanem a kigyúrt-szétvarrt bartender Norbi, miután bekenegette napolajjal Andika, az ajkait elnézve csalánevő bajnok recepciós műkebleit, majd lekőpapírollózták a jobb csajokat a telefonkufár Tamással. Utóbbinak így a gibic Franciska jutott, aki a fickó szerint “toptizes, és teljesen bepörgette a hormonháztartását”.

A műsor végén persze belibbent a képbe az első volt barátnő, akinek feltűnése a folytatás előzetese alapján máris alaposan felkavarja a viszonyokat. A fejlemények követése viszont részünkről nem annyira a késői műsorkezdés okán, mint inkább érdeklődés hiányában elmarad.

Fotók: Viasat3