Ma ünnepli 70 születésnapját az Oscar-díjas Susan Sarandon. Az amerikai színésznő olyan örökzöld filmekben játszott emlékezeteset, mint a Rocky Horror Picture Show, Az eastwicki boszorkányok, a Thelma és Louise, az Édesek és mostohák vagy a Lorenzo olaja.

MTI

Susan Abigail Tomalin néven született New Yorkban, ereiben ír, walesi, angol, német és olasz vér is csörgedezik. A mélyen vallásos családban kilenc testvér nevelkedett, ő maga az apácákhoz járt iskolába. Gimnáziumi évei egybeestek a polgárjogi mozgalmak kibontakozásával, a fiatal lány a tüntetések lelkes résztvevője volt, többször őrizetbe is vették. A washingtoni Katolikus Egyetem drámatagozatát végezte el, s még egyetemistaként férjhez ment Chris Sarandon színészhez, akinek a nevét is felvette. Fotózásokra járt, és a Ford ügynökség egyik sikermodellje lett.

Filmes karrierjét egy véletlen indította el. Férjét kísérte el egy válogatásra, s legnagyobb meglepetésére neki ajánlottak szerepet. A filmvásznon 1970-ben a Joe című filmben debütált, a következő évben Sophia Loren partnere lehetett a Mortadella című alkotásban. Első jelentősebb alakítását Billy Wilder Szenzáció (1974) című vígjátékában nyújtotta, Walter Matthau és Jack Lemmon partnereként. Férje nehezen viselte a másodhegedűsi szerepkört, beadta a válópert: Sarandonnak a név mellett egy idegösszeomlás maradt a kapcsolat emlékéül.

1975-ben a Rocky Horror Picture Show-ban tűnt fel újra, a bizarr kultuszfilmben énekelt is. A nagy Waldo Pepperben a fiatal Robert Redford partnere, a Louis Malle rendezte Csinos kislányban a tizenkét éves Brooke Shields prostituált anyját alakította. A rendezővel néhány évig az életben is társak voltak, az együtt forgatott Atlantic Cityért jelölték először Oscar-díjra. Karrierje a nyolcvanas években lódult meg, Az eastwicki boszorkányokban Cher és Michelle Pfeiffer társaságában versengett Jack Nicholson kegyeiért, az Éhség című erotikus vámpírfilmben David Bowie és Catherine Deneuve partnere volt, tehetségét megcsillantotta a Kevin Costnert sztárrá avató Baseball bikákban. A Bull Durhamben olyan hitelesen alakította az érett, csábító asszonyt, hogy a forgatáson a nála tizenkét évvel fiatalabb partnere, Tim Robbins valóban beleszeretett. A pár 2009-ig élt együtt, kapcsolatukból két fiú született.

Másodszor 1991-ben jelölték Oscarra a Ridley Scott rendezte Thelma és Louise című feminista road movie főszerepéért (a másik főszereplő, Geena Davis szintén a jelöltek között volt, de a díjat Jodie Foster kapta A bárányok hallgatnak című thrillerért). A Lorenzo olaja anyaszerepében fia gyógyíthatatlannak látszó betegsége ellen küzdött, Az ügyfél című thrillerben ügyvédként próbálta megvédeni egy öngyilkosság kiskorú tanúját. 1995-ben a férje rendezte Ments meg, Uram!-ban nyújtott alakításáért végre magához szoríthatta a filmvilág legrangosabb kitüntetését. A megbocsátás és bűnbánat kérdéskörét feldolgozó drámában megrázóan alakította a halálra ítéltnek a siralomházban lelki vigaszt nyújtó nővért. Érdekesség, hogy két évtized után ez volt az első alkalom, hogy házaspárt ugyanazon filmért jelöltek Oscarra, férjét a rendezők között.

A könnyfakasztó Édesek és mostohák című filmben, amelynek producere is volt, Julia Robertsszel ugyanazt a férfit szerették, a Hölgyválasz című románcban Richard Gere megértő felesége volt, aki elnézi, hogy férje a mindennapok egyhangúságából egy társastánc-tanfolyamra beiratkozva próbál kitörni. Az utóbbi évtizedben a többi közt látható volt romantikus vígjátékban és drámában (A nagy nap, Míg a halál el nem választ), thrillerben (Végzetes hazugságok, A hívás), háborús drámában (Elah völgyében), televíziós sorozatban (Marilyn Monroe titkos élete) és az Oliver Stone rendezte Tőzsdecápák második részében (A pénz nem alszik).

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy hangját kölcsönözte a Kutyák és macskák című film egyik kutyájának, a James és az óriásbarack című animációs film egyik szereplőjének, a Jóbarátok című tévésorozatban is feltűnt, alakításáét 2001-ben Emmy-díjra jelölték. Mindemellett ő az egyetlen színésznő, akit a testvérpár Ridley és Tony Scott mindkét tagja instruált a kamera mögül. Sarandon szívesen énekel, 1999-ben a Pearl Jam frontembere, Eddie Vedder társaságában készített kislemezt.

A politikai meggyőződését nyíltan vállaló színésznő többször felszólalt az emberi jogok és a kisebbségek védelmében. Számos fontos társadalmi ügy mellett állt ki: ellenezte az Egyesült Államok afganisztáni és iraki katonai beavatkozását, részt vett az abortusz jogának korlátozása elleni tüntetéseken, szót emelt a hajléktalanokért, az éhezőkért, legutóbb a menekültek megsegítésére szólította fel a világ országait. 1993-ban hatalmas botrányt váltott ki, amikor az Oscar-díj átadásán férjével az amerikai kormányt élesen bíráló beszédet mondtak.

Sarandon a UNICEF jószolgálati nagykövete, csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán, több filmfesztiválon is kitüntették életművéért. 2006-ban a XX. téli olimpiai játékok megnyitóján több békepárti híresség társaságában vitte az olimpiai lángot a torinói stadionba. Nagyapja szülővárosa, a szicíliai Ragusa díszpolgárává fogadta. A színésznő nagy asztalitenisz-rajongó, 2009 óta tagja egy New York-i sportklubnak. Gyermekei szintén filmes pályát választottak: egyik fia író-rendező, másik fia és Franco Amurri rendezőtől született lánya színész, mindketten feltűntek a Ments meg, Uram! című drámában. Lánya révén, akivel más filmekben is szerepelt együtt, két éve boldog nagymama.

Fotó: the-talks.com