Susan Swartz amerikai festő természetből kiinduló, sajátos hangulatú absztrakt képeiből nyílt kiállítás Személyes utak címmel pénteken a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

MTI

Susan Swartz szerencsés ember, mert saját útját meg tudja mutatni másoknak is, de szerencsés a közönség is, hogy végigmehet az ő útján – méltatta a festőt a tárlat pénteki megnyitóján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hozzátette: Susan Swartz művészete elhozza ide Amerikát, képei hidat képeznek az Egyesült Államok és Magyarország között. Az Egyesült Államok hatalmas birodalom, de a nagyhatalmaknak is szükségük van olyanokra, akik személyes benyomásokat közvetítenek belső világából, mert barátokat csak emberi hanggal lehet szerezni – hangsúlyozta a miniszter. Mint kiemelte, Swartz képeinek nemcsak színei vannak, hanem hangja is, emberi ecsetvonásai személyes felismeréseket ébresztenek.

A kiállítás a koblenzi Ludwig Múzeumból érkezett, köszönhetően Dieter Ronte kurátornak is, aki már a vasfüggöny leomlása előtt kiállítást rendezett Magyarországon – emlékeztetett Balog Zoltán. Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kiemelte: Susan Swartz elsősorban a művészet, a természet és a spiritualitás találkozásából merít ihletet. A utahi festő arra szólítja fel a nézőt, hogy ő is reflektáljon saját létére – jegyezte meg a diplomata. Dieter Ronte kurátor, a bécsi Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig volt igazgatója hangsúlyozta: Susan Swartz képei saját életének is megjelenítői.

A festő Utahban olyan vidéken él, amely a természet csodájának nagyszerű bizonyítéka, mégsem feledkezik meg a természetet fenyegető veszélyekről – számolt be a kurátor, hozzátéve: Susan Swartzéhoz fogható “színes monokrómia” nem látható másutt. Fabényi Julia, a Lumú főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a múzeum rendkívül sikeres évet zár az amerikai művész kiállításával. A bonni Stiftung für Kunst und Kulturral együttműködésben megvalósított tárlat igazi remekművekből állt össze – mondta Fabényi Julia, hozzáfűzve: Susan Swartz munkáinak alapja a természet, de annak teljes körű, absztrakt eredményét hozza létre.

Jürgen Grossmann, a Stiftung für Kunst und Kultur tiszteletbeli elnöke arról szólt, hogy Susan Swartz festményei szinte izzanak, mágikus aurát teremtenek maguk körül: akár sötét, akár világos színeket visz fel, mindenképp a fény tűnik elő képeiből – méltatta a január 29-ig látható kiállítást.

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI