Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nagy-Bitannia mégis megadta a kért féléves vízumot Aj Vej-vej rendszerbíráló kínai képzőművésznek, aki négy év után kapott útlevelet hazája hatóságaitól, és csütörtökön már Európába is érkezett, hogy találkozzon Németországban élő fiával és személyesen is előkészítse londoni kiállítását.

MTI

20120817-aj-vejvej-fotokiallitas-az-ernst-muzeumban4A brit hatóságok eredetileg a kért hathónapos üzleti vízum helyett csupán húsznapos tartozódást engedélyeztek a világhírű kínai képzőművésznek, arra hivatkozva, hogy Aj Vej-vej nem vallotta be kérelmében, hogy büntetett előéletű.

A brit belügyminisztérium pénteken bocsánatot kért “az okozott kellemetlenségért”, és közölte, hogy Theresa May miniszter utasította beosztottait a fél évre szóló vízum kiadására. A közlemény szerint a minisztert nem vonták be az Aj vízumkérelméről hozott döntése.

A kínai politikai és társadalmi berendezkedés visszáságait gyakran kritizáló művészt 2011-ben csaknem három hónapon keresztül őrizetben tartották hazájában, szabadulása után pedig megtiltották számára az utazást. Szintén 2011-ben a kínai adóhatóságok 2,4 millió dollár bírság befizetésére kötelezték Aj művészeti vállalkozását adócsalás címén. Az eljárást az alkotó és támogatói a kormányzat bosszújaként értékelték, amellyel a világhírű művész rendszerellenes tevékenységét akarták büntetni.

Az 58 éves művész csütörtökön érkezett Németországba, hogy találkozzon Berlinben élő hatéves fiával, akit évek óta nem látott. Előtte Münchenben felkeresi orvosát, aki korábban megműtötte őt. A müncheni repülőtéren Aj azt mondta újságíróknak, hogy egyelőre nincsenek különösebb tervei. A berlini Képzőművészeti Egyetem mindazonáltal három évre szóló vendégprofesszori állást ajánlott fel neki, amelyet a téli szemeszterben már el is kezdhet, ha elfogadja az ajánlatot.

Aj Vej-vej Londonba is el akar látogatni a Királyi Művészeti Akadémián szeptemberben nyíló kiállítása előkészítésére és megnyitójára. A rövidebb, háromhetes vízum azt is jelentette volna, hogy Aj Vej-vej már nem lehetne Nagy-Britanniában, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalos látogatást tesz a szigetországban októberben. Sophie Richardson, a kínai Human Rights Watch igazgatója szerint politikai indíték áll Aj Vej-vej vízumügyének hátterében, a brit kormány így próbál hajbókolni a kínai vezetőség előtt.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •