Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Átvette a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST életműdíját, a Belgrádi győztes nevet viselő szobrocskát péntek este Szabó István Oscar-díjas filmrendező.

MTI, 061.hu

Szabó szerb barátait említve, nagy tisztelettel beszélt a tavaly elhunyt Ljubisa Samardzicról, Surda egykori megformálójáról, valamint a vajdasági magyar származású Eva Rasról és Dusan Makavejev rendezőről. A filmünnepet a díj átvétele után a magyar rendező nyitotta meg, a következő szavakkal:

“Van egy titkom, amit most megosztok Önökkel”

– mondta, de gyorsan kiderült, hogy nem a kevesek által ismert, illetve nagylelkűen elnézett besúgómúltjának részleteire  célzott, felütését ugyanis annyival zárta,  hogy “a fesztivál megnyílt”. A megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón pedig elmondta: a filmes alkotók feladata az, hogy valami fontosat meséljenek el, és mindezt szórakoztató módon tegyék, a díjak pedig csak eszközt jelentek ennek a célnak az elérésében.

Kiemelte, hogy szerinte kétféle film létezik: jó és rossz. “Persze ízlés kérdése, hogy mit tartunk jó vagy nem olyan jó filmnek, de jó film az, ami valamilyen emberi értéket képvisel” – magyarázta. Szabó kitért a filmezés jövőjére is. Emlékeztetett arra, hogy az ötvenes és hatvanas években a film fontos művészeti ággá vált, hiszen olyan jelentős rendezők alkottak, mint Akira Kuroszava, Vittorio De Sica vagy Ingmar Bergman.

 A film sorsának jövője szerinte a könyvekéhez lesz hasonlatos, vagyis a filmezés megmarad, de a televíziózás és az internet miatt valószínűleg már nem több ezer emberhez, hanem néhány százhoz tud majd csak szólni a kisebb vetítéseken. A magyar filmművészet felvirágzásáról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon boldog volt, amikor a Saul fia két éve Oscar-díjat nyert. Azt is fontos lépésnek tartja, hogy Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről az idei Oscar-esélyesek között szerepel, hiszen kimagasló alkotásokról van szó.

Az idei belgrádi nemzetközi filmfesztiválon 116 filmet mutatnak be, a rendezvény fődíjáért Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis – Északi fény is versenybe száll 15 másik alkotással együtt. A március 4-éig tartó filmmustrán tíz Oscar-díjra jelölt alkotást is levetítenek, a többi között A víz érintése, a Három óriásplakát Ebbing határában, a Lady Bird, az Én, Tonya és a Szólíts a neveden című filmet.

Képforrás: hirek.ma


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •