Szakrális pavilon védi a fagy ellen a Vörösmarty tér szobrát

A formabontó, ideiglenes építészeti munkáiról ismert Hello Wood stúdió friss szemlélettel nyúlt a Vörösmarty téren álló emlékmű téliesítéséhez. Budapest egyik leglátogatottabb tere nemrégiben esett át felújításon és a nagy költőnek emléket állító szoborcsoport is megújult. A Hello Wood egyedülálló ideiglenes teret alkotott a téli időszakban a fagyás-olvadás rongáló hatásának kitett mű fölé. A praktikum csak apropóként szolgált arra, hogy csavarjanak egyet a szoborvédelemről alkotott összes elképzelésünkön és egy tíz méter magas, acélból készült, szakrális hangulatú pavilonnal koronázzák meg az alkotást. A Vörösmarty-tér és a november elején megnyílt Karácsonyi Vásár új ékköve a télen is látható szobor és pavilon együttese, amely példaként szolgálhat más európai közterek számára is.

061.hu

Budapest egyik kiemelt látványossága a Vörösmarty téren minden évben megrendezett Adventi- és Karácsonyi Vásár. A forgatag középpontjában a carrarai márványból készült Vörösmarty Mihály-emlékmű áll, mely anyaghasználatából adódóan érzékeny a nedvesség és fagy okozta károkra. Az eddigi állagmegóvó megoldás ismerős lehet, a szoborcsoport az előző teleken fóliával volt letakarva, ami esztétikailag és műszakilag sem megfelelő megoldás.

A  Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának feladatai közé tartozik az emlékmű állagmegóvása, azonban a városfejlesztés fontos és előremutató eleme Budapest korszerű városképébe illő építmények elkészítése is. A BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szívügye az emlékmű védelme, az ő megrendelésükre tervezte és építette fel a Hello Wood a pavilont, amely az eddigi évek gyakorlatával szemben egyszerre véd és kiemel, így a szoborcsoport egész évben a tér dísze lesz.

“Hazádnak rendületlenül légy híve oh magyar”’ hirdeti a talapzat. Vörösmarty életének is vezérfonala ez a gondolat, aki sokszor élt nélkülözésben, de mindvégig a nemzet jobbításán munkálkodott íróként, szerkesztőként, nyelvújítóként, országgyűlési képviselőként. A 112 négyzetméter alapterületű építmény vonalvezetése és alaprajza is alkalmazkodik a mintegy 9 méter magas szobor méreteihez és a felújított tér elliptikus szerkesztéséhez. Letisztult formája igazodási pont a vásári kavalkádban. Tradíció és innováció kiegészíti egymást a pavilonban: miközben kiemeli és láttatja a szobrot, szerkesztésének és anyaghasználatának köszönhetően légies, mégis markáns eleme lesz a térnek a Karácsonyi Vásár  után is. 

Az építmény ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók a téren. A hatalmas, íves szerkezet könnyedségét a környezeti hatásoknak jól ellenálló acéllemezek biztosítják, a csapóesőtől védelmet nyújtó homlokzat alapanyaga átlátszó plexi. A Hello Woodnak ez az első nagyrészt acélból készült alkotása, de mégis illeszkedik az eddigi munkák sorába: a tervezés során az építészeti minőség mellett most is fontos szempont volt, hogy az épület rövid idő alatt építhető-bontható, valamint könnyen szállítható és raktározható legyen. Az építész iroda számára lényeges, hogy a látványos állagmegóvó megoldás példaként szolgáljon, ezért a jövőben a pavilon elkészítésében résztvevő partnerek közreműködésével hasonló projektek megvalósítását is tervezik.

Fotók: Darab Zsuzsa (Hello Wood)

Videó: Lakos Máté

2019-11-27T19:34:09+01:00 2019. november 27.|