Karácsonykor a közös filmnézés sok családban éppúgy elmaradhatatlan hagyomány, mint a fenyőfaállítás, az ajándékozás vagy a bejglievés. Viszont értetlenül állunk a lelkesedés előtt, amellyel az ünnepek alatt minden évben egyszer képesek vagyunk végigizgulni a Reszkessetek, betörők!, az Igazából szerelem vagy a Holiday sztoriját. Listánkra olyan, kissé sötétebb tónusú filmek közül válogattunk, amelyeknek helye lenne a tévécsatornák karácsonyi filmes kínálatában, mégis rendre kimaradnak.

MP – nullahategy.hu

The Star Wars Holiday Special (1978)

Nem is film, inkább dadaizmusba hajló matinéműsor, amit kizárólag az űrsaga – meg a Teletubbies – legelvakultabb rajongóinak ajánlunk. A gyártó Lucasfilm csak későn döbbent rá, hogy egy Ed Wood-klasszikus erősségű családi trashműsort szabadított el az éterben, viszont gyorsan nekiálltak a nyomeltakarításnak: hiába vonultatta fel az 1977-es film teljes sztárgárdáját a karácsonyi különkiadás, az 1978. őszi első és egyben utolsó vetítés után a produkció eltüntetése mellett döntöttek. Azóta sem adták ki videón vagy DVD-n, ám szerencsére az internet nem felejt. A filmben Csubakka és Han Solo elutazik a vuki bolygójára, a Kashyyykra, hogy együtt ünnepeljenek “Csuvi” családjával. A rajongók akkoriban értetlenül és roppant kedvezőtlenül fogadták az elfuserált űrjetikkel teli jeleneteket, a Boba Fett alakjára koncentráló rajzfilmbetétet kivéve. Ennek is köze lehetett ahhoz, hogy a fejvadász később visszatérhetett A Birodalom visszavágban. Jon Favreau, a Baby Yodával nagy sikerrel futó The Mandalorian-sorozat rendezője nemrég bejelentette, hogy megcsinálná az új Holiday Specialt. Addig is, itt a teljes vukikaris szőrmedvény 1978-ból:

Szellemes karácsony (1988)

A csodálatos Bill Murray voltaképpen ebben a komédiában, Dickens Karácsonyi énekének legszórakoztatóbb filmadaptációjában teremtette meg azt a karaktert, amelyet az öt évvel később forgatott Idétlen időkigben járatott csúcsra. Az kiállhatatlan, önző és cinikus tévéelnök, Frank Cross legalább annyira gyűlöli az embereket és a karácsonyt, mint az időhurokban vergődő Phil Connors a Mormota napját, a lélektisztító folyamatot persze nem egy rossz nap becsípődése, hanem a klasszikus regényből megidézett szellemalakok idegenvezetése indítja el.  A filmet a Superman, az Ómen, a Kincsvadászok, a Maverick és a Halálos fegyver-filmek rendezője, Richard Donner készítette, és máig kihagyhatatlan az amerikai tévécsatornák karácsonyi filmkínálatából. Nálunk valamiért a rém idegesítő Reszkessetek, betörők!-nek jutott a megtiszteltetés.

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Bár a filmes horrortélapók mennyisége vetekszik a rémbohócokéval, valódi kuriózumnak számít, amikor maguk a finnek sátánizálják a jó öreg lappföldi Joulupukkit. Felejtsük el a kedves, piros subás, lengőszakállú ajándékosztót, Jalmari Helander rendező Télapója olyan, mintha a pogány finn ős, Nuuttipukki, Hannibal Lecter meg a Krampusz szelleme egyesült volna egy kiéheztetett kisnyugdíjasban. Szó szerint szíjat hasít a hátakból, és előszeretettel fogyaszt reggelire rosszalkodó gyerekeket. A helyiek sem nézték ezt jó szemmel, de hiába fojtották vízbe, fagyasztották jégbe, majd rejtették el egy hegy gyomrában, a démoni vénember mindig visszatért. Nem, nem ő a Hegylakó, karácsonyra talán ki is nyírják, de kit izgat, mifelénk úgyis a Jézuska hozza az ajándékot.

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Tim Burton és Henry Selick a stop motion bábanimáció gyöngyszemét rakta le az asztalra az ünnepek földöntúli birodalmában játszódó történetével, ami a zombirajzfilmeken meg Monster High játékbabákon edzett gyerekeknek talán nem okozna álmatlan éjszakákat, a Burton-féle gótikus horrormotívumok miatt mégis inkább felnőtteknek ajánlott. Rosszcsont Jack, Halloween város ijesztgető mestere megirigyli a karácsonyvárosi Mikulás sikereit, ezért elraboltatja a vén hószakállút és a helyébe lép. A tervbe azonban hiba csúszik, az öreg pedig a halloweeni főgenyó Féregzsáknál köt ki. A műszakváltás nem a legjobban alakul, a Télapó kis kegyeltjei ugyanis a vártnál kevésbé örvendeznek a levágott fejű rongyláb ajándékoknak, és a saját arcát letépő rémbohócot vagy a szörnyfára felakasztott dalolászó hullákat sem igazán tudják hova tenni. Burton filmjét itt-ott azért levetítik egyes csatornákon, de legtöbbször kihagyják a karácsonyi kínálatból.

https://www.youtube.com/watch?v=6j0jUXH05Hs

A befagyott folyó (2008)

Courtney Hunt elsőfilmes rendező-forgatókönyvíró nőalakjai kőkemény asszonyok, akik a családért nem riadnak vissza semmitől. Az amerikai-kanadai határon elhelyezkedő indiánrezervátumban lakókocsiban nyomorgó két egyedülálló anya – egy fehér és egy őslakos – elkeseredettségében embercsempészetre adja a fejét. Ray férje lelépett a pénzükkel, míg Lila a fiát szeretné visszakapni, akit anyósa elvett tőle. A meghitt karácsony meghiúsulása így hát csak újabb adalék a súlyos döntés meghozatalában. A történetben görcsmentesen keverednek a lélektani dráma, a thriller és a gengszterfilm műfaji elemei, a hajmeresztő és olykor megrázó kalandok végére pedig remekül árnyalt jellemrajzokat kapunk a felszkeccselt karakterekből. Nem csoda, hogy a forgatókönyvet Oscarra is jelölték.