Az Európa Kiadó dalszerző-gitáros-énekese, Menyhárt Jenő a nyolcvanas években indult hazai underground emblematikus figurája,  április 14-én, vasárnap 20.00-tól, 60. születésnapja alkalmából különleges koncertet ad a budapesti MOM Sportban. Sok jóból jó sokat, énekelte annak idején, és most lesz ez másképp: vendégként fellép Kiss Llászló, Víg Mihály, Müller Péter Sziámi, Hegyi Zoltán, Varga Orsolya és Menyhárt Leó is.

PZL -061.hu

Alapítója volt a nyolcvanas évek hazai undergroundját elindító URH-nak. Az 1981-ben alakult a már szofisztikáltabb  zenét játszó Európa Kiadó, amely az évtized második felében már lemezeket adhatott ki. A zseniális 1987-es Popzene után készítették el a rendszerváltás igézetében a Szavazz rám című, már vérszegényebb albumot. A zenekar története az 1990-es fordulat után is folytatódott az Itt kísértünk – Love ’92 című – már szintén nagyszerű – nagylemezzel.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A zenével akkor sem hagyott fel, amikor a kilencvenes évek közepétől 15 évig Amerikában élt. New Yorkban Mr. Con and The Bioneers Brave New World Orchestra néven szervezett kísérletező hangzású zenekart, mellyel egy nagylemezt vett fel. Hazatérte óta az Európa Kiadó ismét készít új számokat, és eddig három lemezanyagot is megjelentetett (Annak is kell, Valahol lenni, Nincs kontroll). Menyhárt frontemberi tevékenysége mellett a nyolcvanas években zenélt a Méhes Marietta Amerikába távozásáig párhuzamosan futó Trabantban és Balatonban, utóbbi vezetőjével, az egy időben az Európa Kiadóban is közreműködő Víg Mihállyal később is voltak közös zenei projektjeik, de készített duólemezt az Európa Kiadó egykori tagjával, Másik Jánossal is.

Gyakran hangsúlyozza, hogy élete nem “beatzenész-történet”. Alkotótevékenysége sosem korlátozódott a zene területére: készített és szerkesztett videókat és ő maga is szerepelt és zenélt filmekben, a kilencvenes és kétezres években pedig világ több pontján is dolgozott környezetvédő szervezeteknek – erről a tevékenységéről könyvet is írt Agitátor címmel. Április 14-én, a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncerten az Európa Kiadó zenészeivel lép fel, de színpadra hívja pályafutása legfontosabb társalkotóit és partnereit. A MOM Sportban ott lesz az URH és az Európa Kiadó alapító-basszusgitárosa, Kiss Llászló, aki 2013-ig az Európa Kiadó tagja volt. Fellép a koncerten továbbá  Víg Mihály, az URH-, Kontroll Csoport-, és Sziámi-énekes Müller Péter Sziámi, ott lesz a Sex-E-PIL egykori frontembere, Hegyi Zoltán, valamint Varga Orsolya, aki a kilencvenes évek elejétől a 2010-es évekig volt az Európa Kiadó billentyűse. 

Helyszín: MOM Sport (1123 Bp., Csörsz u. 14-16)
Időpont: 2019. április .14, 20:00