Fonyód, „a Balaton kilátója, az élmények városa” minden korábbinál erősebb line-uppal várja idén a rockzene és a metal híveit a térség legnagyobb rockzenei fesztiválján. A RockBalaton színpadán négy napon át váltják egymást a legnagyobb magyar rocklegendák és a feltörekvő fiatal zenekarok augusztus 8. és 11. között. Ott a helye minden zenerajongónak, aki a tóparti diszkófílingnél és a playback haknicsárdák romantikájánál fémesebb hangzásra vágyik. Fellép a Karthago, Rudán Joe Band, az Apey and the Pea, a Leander Kills, az Ossian, a Depresszió, az AWS, a Pokolgép és még sokan mások.

MP – 061.hu

A nyitónap, azaz a csütörtök délután 4 órakor kezdődő koncertfolyam első fellépője a dallamos refrénekkel, combos témákkal operáló székesfehérvéri Burnout lesz, majd az ország kedvenc antiplayback lánybandája, a Dorothy pörgős és kemény, egyúttal dallamos punkrockja teszi próbára a hallójáratokat. Este nyolc órakor lép színpadra az 1986-os megalakulása óta fáradhatatlanul dübörgő, hagyományosan évente új lemezzel jelentkező Ossian Paksi Endre vezetésével. A csütörtöki koncertfolyamot a Road bulija zárja. A 2004-ben alakult, stílusát Rock n’ Road-ként aposztrofáló, de más zenei utak felé is nyitott domoszlói csapat ma is változatlan felállásban zenél, tavaly áprilisban kiadott A tökéletesség hibája című stúdióalbumuk megjelenésekor vezette a Mahasz Top 40 lemezeladási listát, és többezres eladásai alapján megkapta a platina minősítést.

A szervezők jóvoltából pénteken zúdulnak a közönségre a négynapos villanygitározás legbrutálisabb riffjei. A Phoenix Rt. tavaly év végén dobta ki legújabb, egyben eddigi legkiforrottabb és legütősebb lemezét, amelynek különleges témáinál jobb alapozás nem is kell az Apey and the Pea hat órai szigorlatához. Áron Andrisék receptje egyszerűnek tűnhet – végy egyszerű, betonbiztos témákat, lassú és súlyos riffeket, pakold őket egymás mellé, feszes tempóban építkezz, néhol keverj bele szutykos hangzást, és kész is. Ennél azonban sokkal többről van szó: Apey-ék szuperül érzik az arányokat, nem tolják túl a bringát, a hátborzongatóan sötét és nyers témák szépen lassan döngölnek egyre mélyebbre és mélyebbre, és mikor már végleg elmerülnél a mocsárban, akkor kapsz egy kijózanító tockost, hogy aztán újra együtt cammoghass a középtempós témák térdig taposott ösvényén. Az Apey and the Pea régóta uralja a hazai stoner-doom-sludge színteret, metálzenekari mércével nézve hamar felküzdötték magukat az undergroundból. Kihúzták a műfajt a magyar posványból, díjakat söpörtek be, a honi zúzda megkerülhetetlen alakjaivá váltak. Mindehhez egy olyan énekhang párosul, ami előtt Phil Anselmo is megemelné a kalapját.

Apey-ék után A Dal eurovíziós válogatójában kétszer is feltűnt Leander Kills, az ország egyik legnépszerűbb metálbandája folytatja a koncertsorozatot. A magyar életérzést tökéletesen leképező dallamos, fájdalmas refrének és súlyos témák az Élet a halál előtt lemez folytatásán, az idén megjelent Luxusnyomor című lemezen is felsorakoznak, Köteles Leanderék az újabb szerzeményekkel éppúgy megajándékozzák majd a közönséget, mint a Viharom, tavaszom és a Csak te című korai örökzöldekkel. A péntek végül a fiatal rockerek elnyűhetetlen kedvence, a Depresszió tíz órakor kezdődő koncertjével ér véget. A szombati line-up kezdőcsapataként a Fürgerókalábak egykori gitárosa, Acélos Balázs alapította Don Gatto szekszárdi hardcore/punk együttes alapoz, majd az AWS jön. Siklósi Örs és csapata Apey-éknak a Nagy-szín-pad! tehetségkutató műfajidegen közegében elért sikerén túlmenően is keményebb megpróbáltatás jutott az euróvíziós csörtében. A lisszaboni kijutással azonban a magyar modern metal banda a dalfesztiválok audiovizuális csapásmérő egységei, a flitteres-pávatollas popzenei alkimisták, dadaisták meg autisták ünnepelt performanszainak miliőjében bizonyította be, hogy a metálnak igenis van létjogosultsága a magyar zenei piacon.

Utánuk a rock elefántjai dübörögnek a színpadon: A Szigeti Ferenc, Gidófalvy Attila, Takáts Tamás, Kiss Zoltán és Kocsándi Miklós alkotta Karthagót nem kell bemutatni, az ötös fogat immár negyven esztendeje koptatja a hazai és a nemzetközi színpadok deszkáit, nevük összeforrt a magyar rockzene történetével. Őket követi, egyben a nap utolsó koncertjét adja a Pokolgép, a 2010 óta Tóth Attila énekessel működő metál legenda. Ha valaki nem tudná, a Pokolgép volt az első zenekar, amely heavy metal albumot jelentetett meg Magyarországon, az elmúlt 36 évben pedig folyamatosan jelen voltak a hazai rock színtéren és egymás után adták ki a minőségi lemezeiket. A korai időkben fiatalok ezreinek mutattak utat és kiutat a rendszer korlátai közül, és zenéjükkel könnyebbé tették a rockerek mindennapjait. Augusztus 11-én, vasárnap a Nemzeti Hang indítja a hangrakétákat délután 4-kor. A 2009-ben felállt csapat sikeresen araszolgat a hazai (nemzeti) rock színtér képzeletbeli szamárlétráján. Megalakulásuk óta rendszeresen jelentkeznek kiadványokkal, nagynevű zenekarok vendégeként sűrűn játszanak, látványosan gyarapítják szerzeményeikre fogékony rajongótáborukat, sőt a Drága Elza! című világháborús mozifilm kapcsán – amelynek egyik betétdalát jegyezték – már nem csak kizárólag a stílus kedvelői találkozhattak a nevükkel.

Tavaly a Rudán Joe Band közös koncertet adott Kalapács Józsival, a Kalapács frontemberével. A Pokolgép és az Omen, majd a saját neve alatt szervezett zenekar frontembere az utóbbi években rengeteg koncerten énekelte együtt a régi metálklasszikusokat Rudánnal, aki még 1990-ben váltotta őt régi posztján a „Gépben”. A csere miatt nem ásták elő a csatabárdokat, sőt, a nyilatkozatok szerint a hosszú kooperáció akár egy közös lemez megjelentetésében is kiteljesedhet a közeljövőben. A kooperáció idén is esedékes, az énekesek várhatóan mindkettejük életművéből játszanak majd dalokat a fonyódi színpadon, olyanokat, amelyek a Pokolgépből való 1990-es távozása előtt és utána születtek. Az együttesnek komoly szerepe volt abban, hogy a hazai heavy metal bandák túlnyomó többsége magyarul énekel, a RockBalaton pedig ékes példája ennek a jelenségnek. Rudánék és a koncertfolyamot záró Kalapács-koncert között, este 8-kor intéz szónikus csapást a közönségre a Kárpátia, a legnépszerűbb magyar nemzeti rockzenekar.

 

A RockBalaton szervezésére feltehetően idén sem lesz panasz: a koncertek között a sörsátorban rock-DJ-k gondoskodnak a hézagmentes zeneszolgáltatásról. A szervezők ezúttal három óriássátort is felállítanak, a tavaly megduplázott toaletteknél is több illemhelyet telepítettek a fesztivál területére. A rendezvényen 14 éves kor alatt nem kell belépőt fizetni, de a fiatalok csak szülői felügyelettel léphetnek be. A RockBalaton hivatalos söre a Balaton Felvidéki Stari Sör, a borokat a balatonlellei Szabó Pince szolgáltatja. Sátrazni a Napsugár Campingben lehet, a helyszínen erre nincs lehetőség. A beléptetés idén is két pénztárral működik majd, a napijegyek OTP Szép kártyával és bankkártyával is fizethetők, a belépőjegy csak egyszeri belépésre jogosít. Bérlet vásárlására a helyszínen már nincs lehetőség. Idén véradás is lesz, a vérellátó szolgálat csütörtökön várja a helyszínen a véradókat.