Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Százötven év több mint kétszáz műalkotását kínálja a BÁV grafikai árverése, amelyet február 21-én tartanak Budapesten.

MTI

A több mint 200 grafikai alkotást felvonultató anyagból többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos és Maurer Dóra alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők. Az anyag nyitótétele három Aba-Novák Vilmos-rézkarc lesz, amelyek közül a Nagybányai tájra 32 ezer forinttól, míg a Zugliget című alkotásra 75 ezer forinttól indulhat a licit – olvasható a BÁV tájékoztatójában. Az árverési anyag legdrágább tétele Kádár Béla Anya gyermekével című, az 1920-as évek első felében készült szénrajza, amelynek kikiáltási ára 550 ezer forint, míg az Aktus című tusrajzát  120 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek.

A változatos technikákat felvonultató aukciós anyag tételei között szerepelnek Mednyánszky László ceruzarajzai, Szőnyi István grafikái, Kassák Lajos képarchitektúrái, a nemrég elhunyt Hencze Tamás akril kompozíciója, Szász Endre tusrajzai vagy éppen Molnár C. Pál fametszetei és Farkasházy Miklós art deco pasztellképei is. Licitálni lehet a magyar grafika megújítójaként számon tartott Kondor Béla árverésen ritkán szereplő ceruzarajzára, valamint hat rézkarcára is. Az Akt II. (Férfi gitárral) című ceruzarajz kikiáltási ára 220 ezer forint. Árverésre bocsátják a Franciaországban élő és alkotó Major Kamill két grafikáját 40 ezer és 60 ezer forintért. Az aukción a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának három rézkarca is szerepel: licitálni lehet többek között az ismert Pompeji-sorozat Kifelé, Pompei VII. című darabjára 48 ezer forinttól.

Mint írják, a nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek. Grafikai munkásságának pikantériája, hogy annak ellenére, hogy a Képzőművészeti Főiskolán 1961-ben túl merésznek tartott rézkarc-sorozatát nem fogadták el, és így diplomát sem kaphatott, máig a rézmetszetek mesterének tartják. Egykori alma matere a múlt év végén rendezett kiállítást a grafikáiból – írták a tájékoztatóban. A grafikákat február 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV aukciós kiállításán.

Kép: Kádár Béla: Anya gyermekével 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •