Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Székelyek bukaresti vására címmel szervez kétnapos népművészeti kiállítást a hétvégén a román fővárosban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a bukaresti Közpolitikai Intézet (IPP), hogy megpróbálják megváltoztatni a bukarestiek székelységgel kapcsolatos előítéleteit – tájékoztatta az MTI-t pénteken Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

MTI

A Romexpo kiállítóközpont területén szombaton és vasárnap nyitva tartó vásáron negyven székelyföldi népművész mutatja be a székely hagyományokat, szokásokat és mesterségeket. A vásárt nem pusztán néprajzi kiállításként, hanem interaktív eseményként készítették elő, ahol a társszervező IPP a székelység kulturális identitásának megőrzéséről, közösségi célkitűzéseiről rendez kerekasztalt, amelyre a kulturális tárca, az etnikumközi kapcsolatok hivatala, és több civil szervezet képviselőit meghívták.

“Sajnos nagyon sok fővárosi lakos csak a bukaresti hírtelevíziókon keresztül tájékozódik a székelyekről és ezek a médiumok általában vigyáznak arra, hogy úgy állítsanak be minket, mint valami veszélyforrást. Mi meg akarjuk mutatni, hogy értékeink vannak, hogy nem harapunk, és hogy érdemes akár turistaként ellátogatni Székelyföldre, hiszen egy olyan világba kerül egy bukaresti lakos, ha Székelyföldre jön, amivel máshol, itt Romániában, nem szokott találkozni” – magyarázta a kezdeményezés célját Antal Árpád.

A rendezvénysorozaton székely néptánccsoportok is fellépnek, továbbá bemutatják Pozsony Ferenc etnológus a Székely hagyományok – betekintés a romániai székelység kultúrájába című monográfiáját és levetítik a monográfia mellékleteként készült dokumentumfilmet. A Sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a bukaresti Közpolitikai Intézet az – elsősorban norvég forrásokkal működtetett – EGT Alaptól nyert el félmillió lejes (35 millió forint) támogatást a monográfia és dokumentumfilm elkészítését és a bukaresti vásár megrendezését magába foglaló közös projekthez.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •