A magyar versenyző megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A verseny második helyezettje a norvég, harmadik helyezettje a svéd csapat lett.

Az Európa-döntőn húsz csapat versenyzett, közülük tízen kedden már elkészítették versenyfogásaikat: egy haltányért dunai kecsege és kaviárjának felhasználásával, illetve egy vadtálat magyar gímszarvas borjúból. Széll Tamás lelkes magyar szurkolói csapat buzdítása mellett készítette el és tálalta fel szerda délután a mesterművét.

Az esemény néha már inkább sportversenyre emlékeztetett a szurkolók ujjongása, zászlólengetése miatt. Többször felhangzott a “Ria-Ria-Hungária” – bíztatás. Az érem átvétele után pedig felhangzott a magyar Himnusz.

image

Széll Tamás alkotása MTI / Kovács Tamás

A tömegben ott volt a magyar gasztronómia színe-java, de nem csak a legjobb séfek voltak kíváncsiak a versenyre. Tudósítónk látta többek között Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettest, Tiborcz Istvánt (Orbán Viktor vejét), Frenreisz Károlyt, Borbás Marcsit, Lakatos Márkot is.

A Michelin-csillagos Onyx étterem sous chefje a 2013-as lyoni világdöntőben szerzett 10. helyezésével már új fejezetet nyitott a hazai gasztronómia történetében. Ő volt az első magyar, aki eljutott a Bocuse d’Or legmagasabb megmérettetésére, és mindjárt a mezőny első felében végzett.

A kontinentális döntőn Széll a 8-as bokszban állt rajthoz. 9.40-kor kezdte a versenyt, és időben, 14.40-kor tálalta a halas fogást és 15.15-kor a húsételt.

Közvetlenül ez után a séf a Világevőnek értékelte a szereplését. A 2017-es Bocuse d’Or világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.

Forrás: hvg.hu