Sokadik alkalommal lehet megtekinteni a Belvárosban a Székely Bertalan Baráti Társaság kiállítását. Ezúttal is az Aranytíz Kultúrház ad otthont az alkotásoknak, amikben benne van a művészek egyénisége, szellemisége és még a pillanatnyi lelkiállapotuk is. A tárlat február 25-ig várja érdeklődőit. 
 
Budapesten a IX. kerületi Török Pál utcai Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumban működik a Székely Bertalan Baráti Társaság. Ennek a festő és rajzművészetet kedvelő és művelőket összefogó körnek az elődjét egyik alapítóként 1953-ban Litkey György festőművész, rajztanár hozta létre Pedagógus Szakszervezet Képzőművész Stúdiója néven, melynek 1959-től művészeti vezetője volt. 
 

Csengery Béla a Székely Bertalan Baráti társaság kiállításán a kiállított képével! – Fotó: Székely Bertalan Baráti Társaság

 

A kör eddigi vezetői, művészeti irányítói is (Vasvári József, Gyulai József, Takács Tamás, Dobos Lajos, Ujlaki Lajos) sokat tettek, hogy megteremtsék a nyugodt alkotó munka feltételeit, összefogják a Társaság tagjait, segítsék alkotói fejlődésüket. A Társaság tagjait a rajzolás szeretetén túl ma is a baráti együttérzés, a közös érdeklődés tartja össze, igényességre törekvő tevékenységüket pedig a nagy elődök emléke és a hely szelleme ösztönzi. 

Kezdetben az iskolából nyugdíjba ment festőművészek, rajztanárok, hajdani diákok, újabban „külsősök” is alkotják a mintegy 12-16 fős tagságot – lehet csatlakozni -, akik itt segítséget kaphatnak tudásuk, tehetségük továbbfejlesztéséhez, az emberi test formáinak megismeréséhez és ábrázolásához. A ma már csak „Kisképző”-ként ismert épület egyik első emeleti rajztermében hétfő aktot rajzolnak. A gyönyörű fiatal aktmodell látványa teremtette áhítatos, elmélyült csendben két órán át csak a száguldó, rajzlapot szántó ceruzák, rajzszenek, színes kréták surrogása, időnként csikorgása hallatszik.
 

Székely Bertalan: Egri nők című festménye

 

Sokan közülük más alkotó csoportoknak is tagjai. Többen egyénileg is kiállítanak, és szép sikerekkel büszkélkedhetnek. Akik tehetik, a nyarakat alkotótáborokban töltik. Minden évben egyszer közös kiállításon szerepelnek. Képeiken az alkotók saját szemszögükből figyelik és vizsgálják az őket körülvevő világot. A világról alkotott véleményüket nem szavakkal, hanem a képzőművészet eszközeivel, valamint saját technikai és mesterségbeli tudásuknak szintjén tárják a szemlélők elé. Ezekben az alkotásokban rejtve benne van egyéniségük, szellemiségük és pillanatnyi lelkiállapotuk. Minden alkotás egy-egy ujjlenyomat és mindegyikben benne van az Alkotó maga. A kiállítások bizonyítják, hogy a Baráti Társaság őrzi és tovább viszi az alapítók nemes szándékát és értékteremtő törekvéseit.

A Baráti Társaság tagjai: Árendás József, Csengery Béla, Csobaji Zsolt, Egry Gábor, Ficsór Sarolta, Fogarasi László és Éva, Hárs Katalin, H. Márkus Rozália, Kapolyi Márta, Korompay Dóra,  Krón Zsuzsanna,  Kucsay József, Mezei Zsuzsanna,  Olejnyik Ágnes, Pongrácz Zoltán, T. Szabó Magda, Vágó Magda, Varga Edit, Várady Erzsébet.
 
A kiállítás megtekinthető: 2024. február 25-ig
Helyszín: Aranytíz Kultúrház – Budapest, Arany János u. 10, 1051