Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A fővárosi vezetés kétmilliárd forinttal csökkenti az FKF Zrt. pénzügyi mozgásterét, ami miatt a köztisztaságért felelős vállalat mintegy 3000 köztéri szemetest von ki a forgalomból, ezzel pedig kritikussá válhat a köztisztasági helyzet Budapesten.

061.hu

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője a Pesti TV Pesti Riporter című műsorban elmondta: nem a szolgáltatások minőségén kellene rontani – a szemétszállítás, az utak rendben tartása olyan alapvető szolgáltatások, amelyeket jogosan követelnek az itt élők. Láng Zsolt szerint nevetséges, hogy az FKF arra kéri a lakosságot, hogy a közterületen keletkezett szemetet lehetőleg otthon dobják ki.

A belvárosban járva észrevehető, hogy a köztisztaságért felelő munkatársak már le is vették a hulladéktárolókat. “Reményeink szerint mihamarabb visszatérnek majd a turisták a városba, mindamellett a Belváros mindig is egy nagyon frekventált kerület volt: ha leszerelik, vissza is kell szerelni őket (…), le- és fölszerelni pedig nyilván nem költségcsökkentő, hanem költségnövelő – vélekedik  Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere. Hozzátette, érdemesebb lenne azon elgondolkodni, hogy ha most kevesebb a szemét, kevesebb ürítés történjen, ez, mint azt a HírTV Budapesti Srácok című műsorában a polgármester elmondta, munkaszervezési kérdés, amit az FKF meg tudna oldani. Így viszont a főváros nem költségeket csökkent, hanem megszabadul a munkától, és a költségeket a kerületi önkormányzatokra nyomja, így ezt a szemétmennyiséget a kerületeknek kell majd begyűjtenie.

Belváros Önkormányzata megbízásából a Városüzemeltető Kft. 800 db kuka ürítését végzi naponta legalább két alkalommal a V. kerületben. Az utcák köztisztaságát közel 60 munkatárssal két, nyáron három műszakban végzik a kollégák. Belvárosban 800 db az Önkormányzat által fenntartott és kb 300 db az FKF által üzemeltetett hulladékgyűjtő található. Az utóbbiak jelentős részének vagy netán az összes kukának a leszerelésével rengeteg hulladékgyűjtőt vesznek el a kerületiektől, és a többlet szemét a Belváros kukáit fogja terhelni.

A hulladéktárolók leszerelésének kérdésében nem történt egyeztetés az V. kerülettel.

Furcsa anomália, hogy a főváros január 8-i közlése szerint 2020-21 magasabb összeget fog költeni a patkánymentes Budapest fenntartására, ugyanakkor nem nehéz átlátni, hogy a lecsökkentett kukákkal egy-egy megmaradó helyen több szemét marad majd, ezzel pedig a patkányok száma is növekedhet.

Az FKF közlése szerint a közterületi hulladékgyűjtő-edények üzemeltetését a Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésünk részeként végzik. Mint írják, “a kormányzati elvonások miatt a Főváros közismerten nehéz gazdálkodási helyzete drasztikus mértékben leromlott, például a köztisztasági feladatokra csaknem 1,9 milliárd forinttal kevesebb jut. Emiatt a Városháza a korábbi több mint 11 ezerhez képest idén csupán mintegy negyedével kevesebb utcai hulladékgyűjtő-edény üzemeltetését tudta megrendelni. Az utcai hulladékgyűjtő-tartályok számának tervezett csökkentése minden budapesti kerületet egyaránt érint.” Hozzáteszik, kiemelt szempont, hogy az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett is biztosítható legyen a közterületek tisztasága. 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •