Szemétnek hittek, ezért feltakarítottak egy üres pezsgősüvegek és konfettik alkotta installációt egy olaszországi múzeumban, ahol azóta helyrehozták a hibát és újra kiállították a modern alkotást.

MTI

Az 1980-as évek fogyasztói magatartását, pénzügyi spekulációt, tömegmédiáját és bulijait megidéző Where shall we go dancing tonight? című alkotás a hét végén esett áldozatául az észak-olaszországi Bolzano művészeti múzeuma takarítószemélyzetének. A baklövés felfedezése után az intézmény munkatársai gyorsan kimenekítették a szemétből a műalkotás alkotóelemeit és megpróbálták visszaállítani az installációt.

Letizia Ragaglia múzeumigazgató szerint az incidens a modern művészetről való párbeszédre sarkallhatja az embereket. “Az eset óriási vitát váltott ki. Mindez megmutatja, hogy a kortárs művészet miként képes nagyfokú érdeklődést kiváltani, vagy épp bosszantani az embereket. Úgy véljük, hogy ezt a párbeszédet muszáj nyitva tartani” – fogalmazott közleményében az igazgató. Az installáció alkotói, Sara Goldschmied és Eleonora Chiari ugyanakkor korántsem voltak elragadtatva a történtektől. “Ami történt szomorú. Egy installációnak soha nem szabadna a szemétben kikötnie” – idézte a párost a helyi újság.
A kiállítást november 22-ig kereshetik fel az érdeklődők.