Az Oroszországban bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező abbahagyja 140 napja folytatott éhségsztrájkját, mert azzal fenyegették meg, hogy különben megkezdik kényszertáplálását – közölte Szencov ügyvédje, Dmitro Dinze pénteken a Meduza című, Lettországban bejegyzett orosz nyelvű hírportállal.

MTI

A Meduzának adott interjúban, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett, Dinze elmondta, hogy Szencovnak gondolkodási időt adtak. “Ha nem hagy fel az éhezéssel holnaptól, akkor megkezdik a kényszertáplálását – kiviszik őt intenzív osztályra, ott ágyhoz kötözik, csövet vezetnek belé és úgy fogják táplálni” – mondta Dinze. Az ügyvéd hozzátette, Szencovot azzal is megfenyegették, hogy “zöldséget csinálnak” belőle, “vagyis egyszerűen érzéketlenül fog feküdni az ágyban, csővel az orrában vagy a szájában”. Az orosz börtönhatóságnál úgy gondolják – folytatta az ügyvéd -, hogy Szencov már nem ura a saját cselekedeteinek, s hogy az éhezése egy olyan stádiumhoz jutott, ahonnan már nem lenne visszatérés.

A Novaja Gazeta című orosz lap a nap folyamán leközölte Szencovnak az ügyvédjén keresztül eljutatott nyilatkozatát, amely szerint október 6-tól kénytelen felhagyni a tiltakozásnak ezzel az önpusztító formájával. “A válságos állapotba került egészségemre, illetve a belső szerveimben megindult kóros elváltozásokra hivatkozva azt tervezik, hogy a legrövidebb időn belül elkezdik a kényszertáplálásomat. Az én véleményemet ebben már nem veszik figyelembe. Mintha már nem lennék abban az állapotban, hogy megfelelően fel tudjam mérni egészségügyi állapotomat, és az azt fenyegető veszélyeket. A kényszertáplálást a beteg életének megmentésére irányuló reanimációs intézkedések keretében fogják végezni. Az adott körülmények között kénytelen vagyok abbahagyni az éhségsztrájkomat a holnapi naptól…” – idézte a Novaja Gazeta a filmrendező kézírásos nyilatkozatát.
 
Valerij Makszimenko, a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat helyettes vezetője pénteken Moszkvában jelentette be, hogy Szencov beszüntette az éhségsztrájkját. “Igen, véget vetett az éhségsztrájknak. Moszkva legjobb táplálkozástudományi szakemberei különleges étrendet dolgoztak ki a számára, hogy kivezessék az éhezésből” – mondta Makszimenko az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva. A tisztségviselő köszönetet mondott azoknak az orvosoknak és ügyvédeknek, akik rábeszélték az őrizetest a tiltakozás életveszélyes formájának feladására. A büntetés-végrehajtás sajtószolgálata szerint Szencov írásba adta beleegyezését az éhségsztrájk beszüntetésére.

Szencovot 2015. augusztus 15-én ítélte húszévi szabadságvesztésre az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság azzal az indokkal, hogy “terrorcsoportot” hozott létre az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov, aki büntetését a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található “Jegesmedve” telepen tölti, nem ismerte be bűnösségét. Oleh Szencov május 14-én kezdett éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64 Oroszországban őrzött ukrán “politikai” foglyot. Saját magának nem kért kegyelmet, pedig a Kreml értésére adta, hogy elnöki kegyelemben csakis saját kezdeményezésére részesülhet. Az utóbbi napokban a médiában elterjedt, hogy Szencovot kicserélhetik az Egyesült Államokban különböző vádakkal elítélt, illetve fogva tartott, orosz állampolgárságú Viktor Butra, Viktor Jarosenkóra és Marija Butyinára. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azonban szerdán dezinformációnak minősítette ezt az értesülést.

Kép: Medusa