A késő romantika, illetve a századforduló zenei palettájának különféle árnyalatait mutatja be a Szent István Filharmonikusok együttese karmesterük, Horváth Gábor vezényletével.

A koncerten a zenekar otthonául szolgáló alma mater két kórusa is közreműködik, Saint-Saëns művének csellószólóját pedig a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium egykori növendéke, a Bécsi Szimfonikusok szólócsellistája, Temesvári Bence játssza.

Műsor:
Wagner: Parsifal – előjáték
Saint-Saëns: I. (a-moll) csellóverseny, op. 33

R. Strauss: Don Juan – szimfonikus költemény, op. 20
Borogyin: Igor herceg – Polovec táncok

Közreműködik:
Temesvári Bence – cselló
Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)
Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Női- és Férfikara (karigazgatók: Soltész Éva,
Safarek Krisztián)
Szent István Filharmonikusok
Vezényel: Horváth Gábor

A Parsifal Wagner utolsó operája, és mint minden színpadi művének, librettóját a zeneszerző maga írta. Az ősbemutató 1882. július 26-án zajlott a bayreuthi Festspielhausban, nagy sikert aratva. Az a-moll csellóverseny Saint-Saëns 1872-ben keletkezett alkotása, melyet a Párizsi Conservatoire közönsége hallott először, 1873. január 19-én, Auguste Tolbecque gordonkaművész hangszerén. A versenymű a francia komponista különösen termékeny időszakának gyümölcse: fiatal kora ellenére igen érett opus került ki a szerző keze alól. Don Juan című szimfonikus költeményét Richard Strauss huszonnégy éves korában írta, a bemutatót 1889-ben maga a szerző vezényelte Weimarban. A mű inspirációs forrása Nikolaus Lenau Don Juan című verse volt, így a kompozícióban nem a lovag kalandjainak és szerelmeinek sora, hanem Don Juan szenvedélyes élete elevenedik meg. A darabban az érzelmek mindenféle árnyalatával találkozhatunk a különböző nőalakok felvonultatása során.

Horváth Gábor

Alekszandr Borogyin 1869-ben kezdett dolgozni élete legnagyobb vállalkozásán, a halála után három évvel közönség elé került Igor herceg című operán, a befejezés feladata azonban már két barátjára, Glazunovra és Rimszkij-Korszakovra hárult. Az opera ma este felhangzó részlete, a Polovec táncok az idők során önállósodott, és a koncerttermek gyakran játszott repertoárdarabjává vált. Temesvári Bence Temesvári Bence zenei tanulmányait a Szent István Király Zeneiskolában és Szakgimnáziumban végezte. 2017 óta a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen végzi tanulmányait, Somodari Péter, Várdai István, Reinhard Laczko irányítják zenei fejlődését. 2022 óta a Bécsi Szimfonikusok szólócsellistája. Számos nemzetközi verseny díjazottja. Szólistaként szerepelt a Liszt Ferenc és a Mendelssohn Kamarazenekarral, a MÁV Zenekarral, a Kodály Filharmonikusokkal, a Szent István Filharmonikusokkal. A Miskolci Szimfonikusok, illetve a közeljövőben a Rádiózenekar meghívásának tesz eleget. Horváth Gábor 1998-ban karvezetés-, 2002-ben pedig karmester szakon végzett a Zeneakadémián, ahol jelenleg docensként tanít. A Szent István Filharmonikusok és a Duna Szimfonikus Zenekar karmestere. 2002-ben 2. helyezést és a közönség különdíját nyerte el a 10. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen. Magyarország és Románia számos zenekarának állandó vendégkarmestere, de vezényelt már Washingtonban és Japánban is. A KÓTA Zenekari bizottságának elnöke, valamint a Regionális Zenekarok Szövetségének főtitkára.

További információ: www.sztif.hu
www.facebook.com/szentistvanfilharmonikusok